Art & Culture

Interview: dit Belgisch duo regisseerde de eerste Belgische Netflix-serie Into The Night

Wat als het zonlicht op aarde plots dodelijk wordt? Dat is het vertrekpunt van de nieuwste psychologische thriller die op 1 mei op Netflix te zien is. De eerste Belgische Netflix Original-productie trouwens, geschreven door de producer van Narcos en geregisseerd door de twee Belgen Inti Calfat en Dirk Verheye. L'Officiel sprak het duo over hun Netflix-debuut.
Reading time 7 minutes
© Netflix

Om een nog onverklaarbare reden wordt het zonlicht op aarde plots dodelijk. Een nachtvlucht vanuit Zaventem is de enige redding voor een groep passagiers, die ondanks al hun culturele, religieuze, demografische verschillen één ding gemeen hebben: de wil om te overleven. 

Deze psychologische thriller over een post-apocalyptische wereld is de eerste Belgische Netflix Original-serie en wordt wereldwijd gelanceerd op 1 mei 2020. De serie, die zes afleveringen telt, is geschreven en gemaakt door showrunner en uitvoerend producer Jason George (onder andere van The Protector, Narcos). Maar het is een Belgisch duo, regisseurs Inti Calfat en Dirk Verheye, die deze Franstalige reeks geregisseerd hebben. Ook voor hen een primeur, gezien hun voornamelijk Nederlandstalige producties (Over Water). Het script is gebaseerd op de roman van Jacek Dukaj, "The Old Axolotl" die over een post-apocalyptische wereld gaat. De cast bestaat uit de Belgische acteurs Jan Bijvoet en Nabil Mallat, samen met acteurs uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland en Turkije.

L'Officiel België sprak de twee regisseurs via Zoom, die beide in Brussel thuis in quarantaine doorbrengen. Kom hier alles te weten over hun eerste Belgische Netflix-debuut.

1588252998143513 toon aerts 3
Dirk Verheye en Inti Calfat © Toon Aerts

Hoe is samenwerking met Netflix voor ‘Into The Night’ tot stand gekomen?
- Inti: We zijn door hen geheadhunt en na een gesprek met showrunner en producer Jason George, voelden we meteen dat we op dezelfde lijn zaten. We wilden die reeks zo realistisch mogelijk maken en zo dicht mogelijk op de karakters focussen. Dat beviel Netflix duidelijk. We hebben een pak ervaring met internationale reclame producties, waardoor we een heel technisch regisseursduo zijn. We hebben met de crew dat vliegtuig bijna letterlijk mee helpen maken. En daarbij, we hebben het gevoel dat Netflix nu meer Belgisch regisseurs gaat overwegen.
 

Eigenlijk heeft het verhaal Hollywood-allures, van een spectaculaire survival thriller die zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld. Was het een uitdaging om dit Belgisch te doen lijken?
- Dirk: Na het lezen van een nieuw script dat binnenkomt, bellen we elkaar altijd meteen erna. We waren allebei gecharmeerd door het feit dat het een echte pageturner is. We waren er het meteen mee eens dat we er geen Hollywoodprent van willen maken, die om spektakel draait. Naast een survival thriller is het ook vooral een psychologisch drama.
 

De dynamiek en de psychologie van de personages valt inderdaad op aan de serie. Hoe hebben jullie dat aangepakt?
- Inti: De personages waren al heel realistisch geschreven door Jason George. De fysieke nabijheid van het decor, dat ze bijna non stop in een vliegtuig zitten, maakte het heel realistisch. Je werkt natuurlijk naar de opnames toe heel nauw samen met de acteurs, om die personages vorm te geven. 
 

De cast bestaat uit uitzonderlijk veel nationaliteiten en talen. Hoe regisseer je dat?
- Dirk: Het was de eerste keer voor ons dat we acteurs in het Frans hebben geregisseerd en dat ging eigenlijk heel vlot. We hebben zelfs dialogen in het Frans geïmproviseerd, er was een heel goede wisselwerking tussen de acteurs. Het is echt straf dat we met Waalse/Franse acteurs werkten die we op voorhand niet kenden. De culturele barrière was hier letterlijk doorbroken, het voelde als een soort van verbroedering tussen beide landstalen.
- Inti: Op eind van de dag waren wij wel echt kapot, door constant drie talen te spreken. Onder elkaar spreken we Nederlands, tegen de crew spreken we Engels en tegen de acteurs Frans.
 

Zijn er bepaalde dingen niet volgens plan verlopen?
- Dirk: Eén keer, toen we ’s nachts op locatie filmden. De setting moest ‘dood’ lijken, want de zon had er al alle leven verwoest. Maar toen bleek dat er een kennel was vlak naast die set, en die honden maakten zoveel lawaai dat we dialogen achteraf opnieuw moesten filmen. 
 

Jullie favoriete scene?
- Dirk: De laatste episode, waar het personage van de Belgische acteur Jan Bijvoet initieel een beetje racistisch is, maar zo verandert naar het einde toe, waar hij zich van een heel gevoelige kant laat zien. Dat vond ik mooi, het is een mooie metafoor voor mensen van verschillende culturen die moeten samenwerken.
- Inti: Mijn favoriete scène is in het begin wanneer Terenzio het vliegtuig opstormt en het vliegtuig wil kapen. Ik probeer me in te beelden hoe dat in het echt moet zijn, hoe die mensen dan reageren op zo een moment. Dat vond ik wel heel sterk.
 

Welke 3 dingen zou je meenemen op dat vliegtuig die van de ondergang wil vluchten?
- Dirk: Een goede fles wijn en thermisch ondergoed. Inti en ik kunnen wel delen (lacht).
- Inti: Een warme jas, gsm, gsm oplader. En ik wil ook wel een fototoestel meenemen.
- Dirk: Eén van de geïmproviseerde scènes is toen een personage dat influencer is, filmde dat ze ging doodgaan. Dat vond ik wel interessant, om jezelf tot voor de dood vast te leggen.
 

Vliegen jullie zelf graag?
- Dirk: We hebben heel de wereld al drie keer rond gevlogen en dat heeft zeker geholpen bij deze productie. Tijdens het afmixen bijvoorbeeld, vond ik de turbulentie niet geloofwaardig genoeg. Ik heb al turbulentie meegemaakt, en dat is het ergste wat ik al op een vlucht heb meegemaakt.
- Inti: Ik vlieg heel graag, ik houd van de service en het onderweg zijn. Maar om er vast te zitten, dat is iets anders. Je personal space is zo rap weg in zo een kleine ruimte.
- Dirk: Inderdaad. Toen we naar Sofia vlogen voor de eerste opnames, stond ons vliegtuig toevallig 3 uur lang vast. De passagiers werden zot. Je wordt zo snel opgenaaid in een vliegtuig als je iets voor hebt.

Eigenlijk zijn er maar weinig personages in het verhaal, voor zo een groot vliegtuig?
- Dirk: Daar hebben we heel lang over getwijfeld zelfs. Samen met het team hebben we een keuze moeten maken: dit kleine groepje van personages alleen of laten we extra passagiers aan boord? Maar met dat kleine aantal personages krijg je nog meer het gevoel van sociaal isolement.
- Inti: Zo konden we meer focussen op de details van personages en wat er gebeurt op de achtergrond. Zo zie je soms belangrijke details in de achtergrond gebeuren, die helpen de personages te begrijpen.

Hebben jullie al volgende plannen met Netflix?
- Inti: Momenteel nog niet. Dirk en ik sleutelen nog aan een aantal projecten, maar Netflix mag ons zeker terug bellen. We hopen dat Into The Night deuren opent voor ons.

Denk je dat het een groot internationaal succes wordt?
- Inti: Ik hoop het! Met zo een internationale distributie is de kans reëel dat het gezien wordt.
- Dirk: De trailer was nog maar net uit en een influencer was aan het vloggen terwijl hij commentaar gaf op de trailer. Dat is wel tof om te zien, een teken dat het binnenkomt.
 

Into The Night is vanaf 1 mei 2020 beschikbaar op Netflix.

Trailer Into The Night
Dirk: De culturele barrière was hier letterlijk doorbroken, het voelde als een soort van verbroedering tussen beide landstalen.
1588257643775815 into the night keyset ep1 09
© Netflix
Inti: Ik vlieg zelf heel graag, ik houd van de service. Maar om er vast te zitten, dat is iets anders. Je personal space is zo weg.
1588257655555319 into the night keyset ep1 17
© Netflix

Lees ook

Aanbevolen voor jou