Art & Culture

Een roze 'Super Moon' is op dinsdag 7 april te zien

Bericht aan alle natuurliefhebbers: in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 april zal een roze "Super Moon" aan de hemel verschijnen. Beter dan een openluchtcinema, als het weer het toelaat.
Reading time 1 minutes

Een natuurfenomeen dat zelden voorkomt: op dinsdag 7 april verschijnt een roze "Super Moon" aan de hemel die te zien  zal zijn met het blote oog. Een verschijnsel die alleen optreedt wanneer de volle maan samenvalt met het perigeum, dat wil zeggen als het op een minimale afstand van de aarde staat. Aanstaande dinsdag zal de maan "slechts" 357.000 km van onze blauwe planeet verwijderd zijn. Hierdoor kan het hemellichaam 7 tot 14% groter lijken dan normaal en tot 30% helderder. Vandaar de term "Super Moon", die vooral slaat op de optische grootte.

Deze eerste volle maan van april, de eerste na de officiele intrede van de lente, ook bekend als de lente-equinox, wordt gaandeweg met de kleur "roze" bestempeld, vooral in de Verenigde Staten. Dat zou te maken hebben met de kleur van lentebloesems van kersenbomen (Prunus serrulata) of de rozige tint van de vlambloem (Phlox stolonifera). In tegenstelling tot wat de bijnaam doet vermoeden, lijkt de volle maan eerder oranje of roodachtig in plaats van roze.

Om deze Super Moon te bewonderen: neem dinsdag 7 april post in de vroege avond vanaf 18u30. Dim het licht om je heen en geniet van de show. 

Lees ook

Aanbevolen voor jou