Art & Culture

Dit zag je nog niet van Chanel: The Impossible Collection

Een zeldzaam verhaal vertelt de evolutie van Chanel met ongeziene foto's, van de oorsprong van Mademoiselle Chanel tot het grote imperium van opvolger Kaiser Karl. Een collectors item die hoog op ons kerst wishlist staat.
Reading time 2 minutes

"Mode is niet iets dat alleen in kleding bestaat. Mode hangt in de lucht, op straat, mode heeft te maken met ideeën, de manier waarop we leven, wat er gebeurt ", dixit Coco Chanel.

Gabrielle Chanel had meer dan elke andere designer van haar tijd het talent om de evolutie van mode te voorspellen. Mademoiselle, een uitzonderlijke uitvinder van zichzelf, bracht een revolutie teweeg in haar tijd door luxueuze minimalisme te creëren. Ze waardeerde als eerste ontwerper stoffen zoals jersey en tweed op tot echte symbolen van couture. Mademoiselle Chanel introduceerde een nieuw, verfijnd silhouet en een vorm van ingetogen luxe die haar stempel drukte op de hele twintigste eeuw.

Vandaag de dag staat Maison Chanel voor moderne mode. Coco Chanel vond de stijl van de moderne vrouw uit door het beeld dat ze van zichzelf had. Ze kleedde vrouwen op een manier die hen bevrijdde en haar geëmancipeerde kleding vertelde perfect het sociale scenario van toen en alle veranderingen die op tilt stonden. Het werk van Karl Lagerfeld heeft op zijn beurt het huis ook getransformeerd, met behoud van het DNA. Enerzijds heeft Gabrielle Chanel de draagbaarheid van damesmode destijds compleet veranderd, terwijl de Duitse ontwerper de industrie erachter een voorgoed heeft veranderd. Dit boek is als het ware een literair museum, een selectie van 100 iconische Chanel-jurken, van de Little Black Dress tot het keurige tweed-pak, de gekende minimalistische flacon parfum nu nog steeds modern oogt, het tweekleurige decolleté, een selectie juwelen met de typische, overdadige parels, de collectie handtassen met de bekende schakelketting. Een visueel archief van de revolutionaire, prototypische elementen van het merk Chanel tot de rebelse interpretaties van de codes door haar opvolger Karl Lagerfeld.

De afbeeldingen zijn geselecteerd door modejournalist Alexander Fury en het boek "Chanel: The Impossible Collection" is een verzameling van de mooiste beelden teruggevonden in archieven, privécollecties, musea, waaronder sommige voor het eerst gepubliceerd.

Dit collectors item (een perfect cadeau voor de kerstvakantie) van uitgeverij Assouline is te koop op de website assouline.com. Te koop vanaf 22 oktober, wel voor een stevig prijskaartje van 820 euro.

/

Lees ook

Aanbevolen voor jou