Art & Culture

Deze Belgische kunstenaar fotografeerde het verlaten New York tijdens quarantaine

De Belgische fotografe Pamela BerkovicIn fotografeerde de straten, wijken en andere emblematische monumenten van New York City tijdens de lockdown ten gevolge van het coronavirus. En dat leverde uitzonderlijke beelden op.
Reading time 2 minutes

Time Square zonder toeristen, verlaten vliegvelden, Brooklyn zonder instagrammers... De Belgische fotografe Pamela Berkovic legde de opvallende leegte van de Big Apple vast, de stad die tot dan toe nooit sliep. Dat was nu wel anders tijdens de quarantaine. Deze beelden laten de schokkende werkelijkheid zien, te midden van de Covid-19 gezondheidscrisis.

Pamela Berkovic was twintig jaar lang een New Yorker, maar tegelijk gehecht aan haar Belgische roots. Ze studeerde aan de École Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre in Brussel en aan het Centre international de la photographie. "Op zeer jonge leeftijd werd ik blootgesteld aan de visuele en filosofische wereld van mijn vader, een groot kunstverzamelaar, en aan die van mijn moeder, een vrouw van de kunst en de literatuur," vertelt ze.

Haar belangrijkste inspiratiebronnen? Theater en bioscoop. De werelden van Federico Fellini, Alfred Hitchcock, Michelangelo Antonioni en Wong Kar Wai zijn belangrijk geweest voor het werk van Pamela: "Mijn passie voor fotografie begon met het werk van Diane Arbus, The Nudes van Lee Friedlander, Edward Weston, Susan Meisalas en de serie 'Carnival Stripper' en 'Film Stills' van Cindy Sherman, Francesca Woodman en 'The Pier' van Chris Marker," legt ze uit.

In 2019 stelde ze haar foto's voor het eerst tentoon in Brussel tijdens de tentoonstelling 'A Woman's Eye', waarbij ze het publiek uitnodigde om achter de schermen van de grootste modeshows te kijken. 

/

©​ Foto's:​​​​​​ Pamela Berkovic

Lees ook

Aanbevolen voor jou