Art & Culture

Deze 5 installaties en expo's moet je zien op Kortrijk Creativity Week

De nieuwe stadssite Kortrijk Weide wordt van 23 tot 27 oktober 2019 omgedoopt tot een creatieve hub voor ontwerpers, ondernemers, studenten en geïnteresseerden. Kortrijk Creativity Week geeft met expo's en installaties een voorproefje van de next generation in creativiteit, design, innovatie, food, art & business.
Reading time 3 minutes

De 16e editie is het al van de Kortrijk Creativity Week, voordien Week van het Ontwerpen genoemd. De naam werd veranderd met de erkenning van de regio als Kortrijk UNESCO design region. Sinds 2004 zet het initiatief creatieve en innovatieve projecten van studenten in de kijker. Zij zetten de volgende generatie van creativiteit, design, muziek en kunst in de spotlight met hun installaties en exposities. De organisatie heeft de doelstelling om het event zo duurzaam en circulair mogelijk te organiseren, probeer dus met het openbaar vervoer te gaan, indien je kan. Het station van Kortrijk bevindt zich op slechts 9 minuten wandelen van Kortrijk Weide, de locatie. Vanaf morgen (24 oktober) is de toegang gratis. Deze 5 installaties mag je niet missen. 

 

Expositie: BauhausNowhaus

In deze expositie zijn enkele historische Bauhausstukken te zien die onder handen werden genomen door jonge artiesten en designers, ter gelegenheid van de honderdjarige Bauhaus stroming. Naar aanleiding van dat jubileum heeft Texta een experiment gelanceerd, genaamd BauhausNowhaus. Het wil aantonen dat de concepten, ideeën en meubelen van het Bauhaus-tijdperk nog steeds even relevant, fascinerend en functioneel zijn als 100 jaar geleden. 

 

 

Installatie: Brian Naeyaert

Brian Naeyaert is een Belgische modeontwerper met roots in Kortrijk. Momenteel exposeert Brian op de Biënnale van Venetië in de expositie Venice Design. Op de Kortrijk Creativity Week toont hij een installatie die deel uitmaakt van zijn afstudeercollectie 2017 ‘This is not New York, this the Bronx’ aan de Fashion Department of the School of Arts / Royal Academy of Fine Arts (KASK) in Gent, België. Hip hop en breakdance in de jaren 80 in South Bronx, New York, is het centrale thema van de installatie. 

Expositie: We are the next generation

De hoofdexpositie van de Kortrijk Creativity Week toont de beste studentenprojecten uit het creatieve Belgische ontwerponderwijs. Uit 160 inzendingen werden 44 projecten gekozen voor de categorieën architectuur, multimedia en product design. De projecten werden beoordeeld volgens de criteria maatschappelijke relevantie, innovatief karakter en duurzaamheid.

Installatie: Circular Plastics

De problematiek rond kunststof is niet weg te denken uit de actualiteit. Wereldwijd gaat men op zoek naar initiatieven voor het probleem van single-use plastiek, maar tot een uitsluitende oplossing komt het voorlopig nog niet. Deze interactieve opstelling wil demonstreren hoe je kunststof kan recycleren tot een waardevolle grondstof voor  alledaagse producten. Een initiatief van de opleiding Industrieel Ontwerpen Universiteit Gent campus Kortrijk.

 

Installatie: The Procesroom

 

Modeontwerper zijn en kleding ontwerpen bestaat uit een complex proces dat in de media vaak zwaar onderbelicht wordt. Deze installatie geeft een inkijk in de sereniteit van de modeontwerper, de geboorte van een ontwerp en de gedachten van onze kunstenaars. Voor één keer kijk je binnen in het proces en de werkkamer, in plaats van enkel het afgewerkte product. Ze stellen voor: Pauline Debeurme, Elke Demeulemeester, Lynn Depreux, Veerle Herman en Clarisse Daxhelet.

Kortrijk Creativity Week
Kortrijk Weide, Nelson Mandelaplein, 8500 Kortrijk
Open van 23-27 oktober 2019

Lees ook

Aanbevolen voor jou