Art & Culture

Belgische fotografe Marie Wynants vertelt over haar quarantaine

Marie Wynants is een Belgische fotografe en heeft campagnes voor Delvaux en Café Costume op haar naam staan. Vanuit Antwerpen, waar ze de quarantaine doorbrengt, vertelt ze over haar nieuwe habits, uitdagingen en passies.
Reading time 4 minutes
Caro Deraedemaeker

Hoe heb je zo een sterke community opgebouwd?
Mijn community op Instagram is echt iets wat organisch gegroeid is, de focus lag altijd op mijn werk in plaats van mijn persoonlijk leven.

Wat doe je precies om je community 'engaged' en enthousiast te houden?
Ik zou er veel meer voor kunnen doen. Enkel mijn werk posten is eigenlijk niet genoeg voor Instagram, misschien moet ik maar een voorbeeld nemen aan mensen die er echt een ritme in hebben gevonden om hun Instagram draaiende te houden. Ik ben wel iemand die moeilijk de balans houdt tussen werk en privé.

Wat onderscheidt je van andere fotografen, online creatives?
Ik focus heel hard op mijn eigen stijl, enkel als ik iets heel goed vind, zal ik het posten. Het menselijk lichaam vormt de rode draad in mijn werk. Tijdens deze periode van quarantaine doe ik wel meer stillevens omdat ik nu even niet met modellen kan werken.

Hoe zou je de signature style van je werk omschrijven?
Expressief, eclectisch, een beetje donker. Ik shoot veel campagnes, dus dan komt dat donker aspect wel minder aan bod. Ik ben ook wel echt een controlefreak, ik zie het lichaam als een object, om daar een beeld van scratch mee te creëeren.

1586468070871989 selfie
Marie Wynants

Waar breng je de quarantaine door en met wie?
In Antwerpen met mijn verloofde Mathieu.

Hoe verandert de lockdown je job?
Alle shoots zijn uitgesteld, of klanten hebben intussen opdrachten geannuleerd wegens geen budget. Ik probeer het te zien als een nieuwe start, om mezelf heruit te vinden. Ik zat in een veilig ritme, maar misschien moet ik andere dingen proberen.

Hoe is je leven veranderd sinds de lockdown?
Langzaam maar zeker! We maken meer tijd voor alles: koken, slapen, dineren. Ik houd normaal wel van de rush, dat is nu wel veranderd.

Heb je nieuwe talenten, passies ontdekt?
Talent voor kuisen had ik al (lacht)! Ik wil focussen op een nieuwe tak in fotografie, iets anders uitproberen.

Heb je nieuwe 'habits' ontwikkeld die je na de lockdown zal verder zetten?
Ik sport meer en na de lockdown wil ik echt een gezonde levensstijl verder zetten: meer slapen, rusten, goed eten. 

Je favoriete bezigheid tijdens de lockdown?
Skincare, lopen en eten.

1586468105203203 oscar the wolf x marie wynants 2
Oscar & The Wolf door Marie Wynants

Favoriete outfit tijdens de lockdown?
Sweat pants, met veel juwelen om mij  toch een beetje opgekleed te voelen.

Favoriete boek(en)?
Ik heb net Desire van Murakami uit, waarin vijf kortverhalen staan. Mijn lievelingspassage is The Second Bakery Attack (uit The Elephant Vanishes). Het gaat over een jong koppel dat ’s nachts wakker wordt met ontzettend veel honger en belsluit om een bakkerij te beroven. Het is op een subtiele manier ongelooflijk grappig en gaat over verantwoordelijkheden en verlangens. Heel symbolisch en metaforisch, echt een must read!

Als deze wereldwijde crisis iets positiefs teweeg breng, wat mag dat zijn?
Solidariteit. Je ziet dat er in deze periode ook veel mooie dingen ontstaan. Mensen staan meer stil en beseffen wat belangrijk is. Er voor elkaar zijn is zo belangrijk.

Brengt sociale media soelaas in deze periode? 
Ondanks dat ik mijn smartphone vaker aan de kant leg in deze periode, put ik er nog altijd veel inspiratie uit. Ik ben heel dankbaar voor FaceTime, dat we ons toch nog verbonden kunnen voelen.

Wat is het eerste wat je doet na de lockdown?
Ik ga ontzettend veel dinner plans maken met familie en vrienden. En terug aan het werk! Ik kan niet wachten om er terug in te vliegen.

Volg Marie in quarantaine op Instagram of laat je hier inspireren door haar werk.

mariewynants.com

1586468206346141 delvaux marie wynants final 2
Campagne Delvaux door Marie Wynants

Lees ook

Aanbevolen voor jou