Art & Culture

Bad Boys For Life: Hollywood over Adil El Arbi en Bilall Fallah's debuut

Gisteren vond de avant-première van Bad Boys For Life plaats in Hollywood. Het moment waar we reikhalzend naar uitkeken: wat vindt Hollywood van België's trots Adil El Arbi en Bilall Fallah? De makers & krakers aan het woord.
Reading time 5 minutes

If you make it in America, you can make it anywhere? De prangende vraag die heel België momenteel in de ban heeft. We hebben het over de release van Bad Boys For Life, de Amerikaanse film met Martin Lawrence en Will Smith die geregisseerd wordt door het Belgisch duo Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Het duo schrijft nu al geschiedenis, want nooit eerder werd een razend populaire kaskraker met reeds twee succesvolle prequels  (Bad Boys en Bad Boys II), toevertrouwd aan zo een jong en (toen nog) onbekend talent. Ze nemen daarvoor het roer over van Michael Bay, de regisseur van de eerste twee Bad Boys-films. Toen de plannen voor een derde film concreter werden in 2017, bleek de hoge salaris van onder andere Bay een grote hindernis. Vervolgens ging Sony op zoek naar een nieuwe regisseur. In 2017 onthulden Adil El Arbi en Bilall Fallah in de Belgische media dat ze door de studio overwogen werden om Bad Boys for Life te regisseren. Een jaar eerder waren de twee door Bruckheimer en Paramount Pictures ook al benaderd om een Beverly Hills Cop-sequel te maken. In oktober 2018 gaf de maker Sony groen licht aan het project. 

Gisteren mocht Hollywood al genieten van de avant-première in aanwezigheid van de cast en het Belgisch duo. Aldus het moment waar we reikhalzend naar uitkijken: wat denkt Hollywood van het debuut van de twee Belgen? Ziehier het verdict van de makers of krakers van Hollywood:

1579187880032081 merlin 166849977 0a110f81 838d 4a93 adc8 c30b597c7ecb jumbo
Ben Rothstein/Sony Pictures

The Hollywood Reporter

"Het eerste wat opvalt in Bad Boys for Life, is dat Will Smith niet één fractie ouder is geworden sinds hij 25 jaar geleden in de eerste film verscheen. De tweede en meer opmerkelijke verrassing is dat deze sequel, geregisseerd door twee vrijwel onbekende Belgen, Adil El Arbi en Bilall Fallah, beslist de beste van de drie films is. Het heeft eigenlijk een hart, of wat daarvoor kan doorgaan in zo een gigantische, slam-bang industrie als deze. Michael Bay wordt niet gemist. In ieder geval, deze kaskraker van formaat lijkt een eerste schot in de roos te zijn van het nieuwe jaar en zelfs het decennium.", aldus de Hollywood Reporter.

Variety

"Bad Boys for Life, geregisseerd door Adil El Arbi en Bilall Fallah, het Marokkaanse filmduo, vormen in veel opzichten een betere aanwinst dan je zou verwachten. Het is al 17 jaar geleden dat Bad Boys II uitkwam, en wat je voelt in de nieuwe film is niet alleen de vertrouwde goede agent/slechte agent interactie, maar de sluimerende aanwezigheid van een blockbuster-serie die toen net het grote publiek begeesterde: de Fast and the Furious films, met hun genre à la een mixmaster-in-overdrive. Bad Boys for Life is een heerlijke conventionele flikkenfilm en een komedie van chagrijnig  kameraadschap. Het is een meditatie op het fine-wine elan van twee veteranen, letterlijk zoals bij gerijpte wijn. Het is een Mexicaanse drugkartel thriller in de trant van de "Sicario" films, met een vreemde twist. Het is een over-the-top Bruckheimer highway-chase-and-gigantic-gun-and-exploding-hacienda blowout. Dat het überhaupt werkt is een bewijs dat zelfs een filmklassieker die met zoveel extravagante formules experimenteert, zelfs troostend ouderwets kan lijken.", aldus het blad Variety.

The Guardian

"Dit laatste hoofdstuk, geregisseerd door het Belgische duo Adil El Arbi en Billal Fallah, komt 17 jaar na de laatste bijdrage van auteur en regisseur Michael Bay. De Miami Police Department heeft er een nieuwe hi-tech divisie met drones en tanks bij. En El Arbi en Fallah's camera's kwijlen meer over de wapens dan over de schaars geklede vrouwen die in de nachtclubs in Florida rondhangen.", aldus The Guardian.

NY Times

"Wat de actie betreft, blazen de regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah (die het overnemen van Michael Bay, die het roer aan hen over liet als regisseur) de dingen echt goed op, en doen dat op een manier die luchtiger is dan grimmig.", aldus de NY Times.

Well done, boys! Volg Adil en Bilall op hun social media accounts voor behind the scenes! Benieuwd wat er nog in de lucht hangt voor Belgisch filmtalent? Ontdek het hier, helaas grepen deze talenten net naast een eervolle vermelding.

Lees ook

Aanbevolen voor jou