Art & Culture

Kunst agenda: Open Galerieweekend in Knokke-Heist pronkt met zijn ku(n)stlandschap

Het mondaine Knokke-Heist is dè kunstbestemming aan de Belgische kust. Het hele jaar door kan je er kunst en cultuur ontdekken, zoals het Open Galerieweekend dat aanstaand weekend doorgaat op 31 oktober en 1 november 2020.
Reading time 6 minutes
© Frankie and Fish - Manon Nievelstein

Meer en meer wordt Knokke-Heist een echte baken voor culturele bezoekers en biedt de badstad zelfs een vaste residentie aan moderne beeldende kunst met meer dan 80 galerijen, installaties die in het oog springen en evenementen die het hele jaar door bezoekers lokken.

Het langverwachte Open Galerieweekend wil hedendaagse kunst toegankelijk maken voor een breed publiek, van de nieuwsgierige toeschouwer tot de fervente kunstverzamelaar. En veel van Knokke-Heist's beste galerieën en kunstenaars nemen deel aan deze tweedaagse expositie.

1603455679753905 20200916 084711
TEN-galerie: Louise De Buck
1603436199938206 untitled31603436205834436 untitled 2
Brand Kunst

Zo is er de TEN-galerie, die vooral Belgische kunstenaars voorstelt, met een tentoonstelling die momenteel loopt die het werk van Louise De Buck tentoonstelt. De Brusselse artieste beeldt het vrouwenlichaam uit op kleurrijke schilderijen van middelgroot formaat in verschillende stedelijke en natuurlijke settings. Ze stelt bewust het patriarchaat in vraag en verkent een toenemende ontkoppeling met de natuur.

Ondertussen vertaalt Lee-anne van den Brand harmonie en vreugde naar grootschalige schilderijen en geanimeerde sculpturen bij Brand Kunst. De Nederlandse wil een glimlach op het gezicht toveren van iedereen die haar kunst ziet, zeker met haar nieuwste werk, een 170 cm grote dodo in haar kenmerkende palet van felle kleuren.

De Guy Pieters Gallery die sinds 1981 gevestigd is in Knokke, is gespecialiseerd in naoorlogse en hedendaagse kunst. De galerij werkt samen met zowel gerenommeerde internationale kunstenaars als opkomend talent uit binnen- en buitenland. Voor het Open Galerieweekend vind je hier een selectie van werken van de Belgische kunstenares Delphine Boël, uit haar recente tentoonstelling namelijk 'Attitude'.

1603455752422569 jonesgallery
Jones Galerie Zoute
1603436229053953 de saint phalle niki green goddess a1603455388592016 oldowan omo
Guy Pieters Gallery: De Saint Phalle Niki Green Goddess - Oldowan Omo

Eveneens gericht op kunst die na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan, presenteert MDZ Art Gallery een gemeenschappelijke tentoonstelling van nationale en internationale kunstenaars. Onder de titel All is Fair in Love and Art worden de thema's passie en liefde verkend in werken van Stefan de Jaeger, de gebroeders Connor, Bram Bogart, Günther Förg, Philippe Vandenberg, Georges Collignon, Takis en Pierre Alechinsky. 

Hoewel hij een breed scala aan kunstenaars vertegenwoordigt, is de specialiteit van meesterfotograaf Tom D Jones kunstfotografie. Jones Galerie Zoute presenteert een nieuwe zwart-witreeks, Littoral genaamd, die de afgelopen vijf jaar de kustlijn tussen Knokke-Heist en Vlaams Zeeland heeft vastgelegd op de gevoelige plaat. In de galerij op de tweede locatie, de Jones Gallery Knokke Centre, stelt fotografe Sylvia Jones haar nieuwe serie Marks of Identity voor met de schilder Kiro Urdin.

Een van Knokke-Heist's nieuwste galerijen is deze met de treffende naam Early Birds Art. Eigenaar Francis Dedrie liet zich inspireren door zijn vader, Mark Dedrie, die zich als kunstenaar specialiseerde in bronzen beelden van vogels. De galerie, met de focus op figuratieve kunst, brengt Belgische en internationale kunstenaars samen. Voor het najaar kan je er het werk van de internationaal vermaarde Paul Villinski en Chris Maynard bezichtigen, waarbij de eerste met vlinders werkt, de tweede met veren. 

Berko Fine Paintings, gepassioneerd door 19de-eeuwse virtuoze schilders, is een van de zeldzame galerijen ter wereld die zich specialiseert in het genre werken die zelden op de kunstmarkt verschijnen. Het werd opgericht door Patrick en Viviane Berko, die de teugels van het bedrijf - en hun passie - geleidelijk aan doorgeven aan de kinderen Maximin en Irina en schoonzoon Nicolas de Waziers.

1603436266041711 stefan de jaeger1603455494337692 vandenberg
MDZ Gallery: Stefan De Jaeger - Philippe Vandenberg

Svenson Art staat bekend om zijn collectie betaalbare en originele grafische kunst en zijn verzameling van eminente naoorlogse Belgische kunstenaars - Roger Raveel, Raoul De Keyser, Antoon De Clerck, Pierre Alechinsky, Panamarenko, Bram Bogart - en de hedendaagse kunstenaar Michaël Borremans. Voor het Open Galerieweekend heeft Svenson Art prachtige werken op papier en boekomslagen van Bart Deglin, monumentale papieren reliëfs van Herman Coppus, keramische sculptuur van Françoise Dragon en schilderijen van Raveel geselecteerd.

De Brugse popartiest Gilbert Retsin, die in Galerie Retsin te zien is, gebruikt verschillende materialen in zijn werken geïnspireerd op klassieke cartoons, films en filmsterren uit de jaren '40, '50 en '60. Oorspronkelijk opgeleid als designer, combineert hij traditionele schilderkunst met multimedia om decoratieve collages en culturele street art te maken.

Art Center Horus toont werken van de Belgische kunstenaar William Roobrouck, wiens nieuwste kunstwerk, Proud, momenteel te zien is in deze galerie in Knokke-Heist. De Vlaamse kunstenaar gebruikt duurzame materialen om grootschalige installaties, sculpturen en kunst- en ambachtelijke ontwerpen te creëren.Open galerieweekend op 31 oktober & 1 november 2020. Meer info vind je op de website.

1603436334971214 untitled 21603436380715884 untitled
Early Bird Art - Svenson Art
1603436391660324 untitlered
Svenson Art

Art Center Horus artcenterhorus.com

Berko Fine Paintings berkofinepaintings.com

Brand Kunst brandkunst.nl

Early Birds Art earlybirdsart.com

Gilbert Retsin retsin.be

Guy Pieters Gallery guypietersgallery.com

Jones Gallery tomdjones.com

MDZ Art Gallery mdzgallery.com

Svenson Art svensonart.com

 

Andere galeries die deelnemen aan het evenement:

Art-Gallery art-gallery.be

Boud Ceysens boudceysens.be

Kath Art Gallery kathartgallery.com

Morbee Gallery morbeegallery.com

Samuel Maenhoudt Gallery samuelmaenhoudt.com

Lees ook

Aanbevolen voor jou