Art & Culture

Antwerpen opent binnenkort een tentoonstelling van 'wabi sabi'

Als men Japanners vraagt wat wabi sabi is, vinden ze het moeilijk om dit concept uit te leggen. Het wordt omschreven als een schoonheid van dingen die onvolmaakt, vergankelijk en onvolledig zijn. De Ibasho galerij in Antwerpen wijdt voor het eerst een tentoonstelling aan dit fascinerend Japanse concept. Vanaf 11 juni tot en met 30 augustus 2020 geopend.
Reading time 3 minutes
Naoko Sano - Matcha bowl

Nu we eindelijk na een lockdown-light weer het sociale leven stilaan mogen oppikken, ligt die zomeragenda ongeduldig te wachten om ingevuld te worden. Want zeg nu zelf, kunst kijken vanachter je scherm is niet hetzelfde als je in die serene, haast steriele ruimte te kunnen omringen met een fysiek kunstvoorwerp, zij het een schilderij, foto of sculptuur. Tijd om onze cultuurtips voor de rest van 2020 uit te lichten. 

De Antwerpse galerij IBASHO organiseert een zomertentoonstelling rond het concept 'wabi sabi’. Wabi sabi als esthetisch concept wordt over het algemeen omschreven als een schoonheid van dingen die onvolmaakt, vergankelijk en onvolledig zijn. Een schoonheid van dingen die bescheiden en nederig zijn. Een schoonheid van de dingen die onconventioneel zijn. 

De tentoonstelling Wabi Sabi is een uitnodiging om de elementen van wabi sabi te verkennen in de fotowerken van 9 Japanse kunstenaars en 3 Europese kunstenaars. Omdat wabi sabi nauw verbonden is met de theeceremonie (chado), nodigt Ibasho ook 2 Japanse keramische kunstenaars uit die hun werk presenteren.

1591092666286387 mika horie the harmony with the wind 3 10
Mika Horie - The Harmony with the Wind
1591093436554590 nobuyuki kobayashi wa
Nobuyuki Kobayashi - wa

Wabi Sabi

Als men Japanners vraagt wat wabi sabi is, is het voor hen moeilijk om dit concept uit te leggen. De meeste Japanners zullen het gevoel van wabi sabi begrijpen, maar het is moeilijk voor hen om dit gevoel te beschrijven. Dat komt omdat de meeste Japanners nooit in rationele termen over wabi sabi hebben geleerd, omdat er geen boeken van leraren zijn om het van te leren. Het baanbrekende 'Book of Tea' dat Kakuzo Okakura in 1906 schreef, raakt veel aspecten van wabi sabi, maar werd in het Engels geschreven voor een niet-Japans publiek.

De woorden wabi en sabi zijn niet gemakkelijk te vertalen. Wabi verwees oorspronkelijk naar de eenzaamheid van het leven in de natuur, ver weg van de maatschappij; sabi betekende "chill", "lean" of "verdord". Rond de 14e eeuw begonnen deze betekenissen te veranderen en kregen ze meer positieve connotaties. Wabi heeft nu een rustieke eenvoud, frisheid of rust, en kan zowel op natuurlijke als op door mensen gemaakte objecten worden toegepast, of op ingetogen elegantie. Het kan ook verwijzen naar eigenaardigheden en anomalieën die voortkomen uit het bouwproces, die het object uniek en elegant maken. Sabi is schoonheid of sereniteit die komt met de leeftijd, wanneer het leven van het object en de vergankelijkheid ervan blijken uit het patina en de slijtage, of uit eventuele zichtbare reparaties.

1591092671728297 margaret lansink tender
Margaret Lansink - Tender

侘寂 - Wabi Sabi 
11 juni – 30 augustus 2020
IBASHO Gallery
Tolstraat 67, 2000 Antwerpen
www.ibashogallery.com

1591092708935904 shingo ohira matcha bowl 1
Shingo Ohira - Matcha bowl

Met de Japanse kunstenaars:

 • Mika Horie

 • Miho Kajioka

 • Nobuyuki Kobayashi

 • Naohiro Ninomiya

 • Keiichi Ito

 • Naoyuki Ogino

 • Shingo Ohira

 • Naoko Sano 

 • Norio Takasugi

 • Motohiro Takeda

 • Akiko Takizawa

En de Europese kunstenaars:

 • Albarrán Cabrera

 • Casper Faassen

 • Margaret Lansink

Lees ook

Aanbevolen voor jou