Art & Culture

De 5 grote interieur trends van de Milan Design Week

De Milano Durini Design Week vond onlangs plaats in Milaan, ondersteund door Fuori Salone Milan Design City. Hoewel het belangrijkste Italiaanse designevenement “Salone Del Mobile” voor het eerst in de geschiedenis werd uitgesteld vanwege de pandemie, slaagden Italiaanse ontwerpers en ateliers er toch in om in 2020 hun nieuwe collecties te presenteren. Wij vatten de 5 voornaamste design en interieur trends samen.
Reading time 3 minutes

Interieurontwerpster Katerina Kovalenko ging langs de flagship-showrooms van Milaan op zoek naar de voornaamste en meest verrassende interieurtrends van 2020.

1. Klassieke modellen van bekende merken uit de jaren 70

De al lang heersende trend van de jaren 70 krijgt dit jaar een nieuwe invulling. Dit is "intellectueel recycleren". De fabriek van B&B Italia past deze benadering toe dit jaar en brengt zijn beroemde Camaleonda-bank opnieuw uit in een moderne uitvoering en stof, een model die voor het eerst werd uitgebracht door ontwerper Mario Bellini in 1970. De grootte van het model, het systeem van de bevestiging en het onderscheidende "Capitonné"-patroon zijn trouwe gebleven aan het origineel. Ook zijn alle gebruikte materialen nu volledig recycleerbaar.

"Cassina" Company" is een atelier die volgt. Zij gingen zelfs nog een stapje verder door niet enkel de jaren 70 te doen herleven, maar ook de jaren 60 met hun canonieke stoel “875”. In de huidige collectie zie je opnieuw verschillende bankstellen die in de vroege jaren 70 zijn ontworpen door dezelfde grote Mario Bellini.

2. Lineaire afbeeldingen

Opvallende prints zijn altijd essentieel geweest voor het creëren van opmerkelijke interieurs. In 2020/21 worden grafische lijnen van menselijke figuren en gezichten een ware trend. Het lijnenspel duikt letterlijk overal op: op tapijten, serviesgoed, stoffen en zelfs behang. Deze print past perfect in elk interieur en zorgt voor heldere accenten.

3. Duurzaam ontwerp

De designtrends van deze tijd luiden een nieuw tijdperk in in de ontwikkeling van duurzame interieurobjecten. Nu zijn alle ontwerpers, waar ook ter wereld, in de eerste plaats bekommerd om de milieuvriendelijkheid van het product. Nieuwe bioplastics en recycleerbare materialen of materialen en elementen die het milieu niet aantasten, zijn tegenwoordig cruciaal in interieur en design. Wij, voorstanders van zowel esthetiek als ethiek, steunen dit idee.

4. Mono en beige

Het thema comfort en gezelligheid is nu meer dan ooit relevant. We brengen steeds meer tijd binnen door, en met alle lockdowns zijn we nu nog meer geneigd om ons stekje extra huiselijk te maken. Als de kleur beige sinds 2010 geassocieerd wordt met een klassieke stijl, dan moet die opvatting wel worden herzien door ontwerpers. Innovatieve en gewaagde combinaties hebben van beige het nieuwe wit gemaakt voor een modern interieur. Beige minimalisme, gecombineerd met Wabi-Sabi-stijl is nu waarschijnlijk de meest opvallende trend. 

5. Natuurlijke materialen en kleuren

Natuurlijke materialen zijn altijd al een kenmerk geweest van high end design. Dit jaar bestonden de mooiste interieur items vooral uit natuurlijke materialen zoals hout, marmer en glas. Cassina legt een heel helder accent op de natuur in hun expositie "The Cassina Perspective 2020". Een teken dat natuur als inspiratie nog steeds belangrijk is. Houtstructuren worden gedomineerd door donkere en neutrale tinten zoals beuk, walnoot-, kersen-, wengéhout.

Foto's en collage: Katerina Kovalenko

Gebracht door Katerina Kovalenko, binnenhuisarchitecte en oprichter van 725. design studio

Lees ook

Aanbevolen voor jou