Beauty

Waarom rijstwater wonderen doet voor je haar

Deze eenvoudige en natuurlijke haarbehandeling met slechts twee ingrediënten is een eeuwenoude kuur voor langer, gezonder en glanzender haar. Zo maak je deze rijstwater-kuur thuis zelf.
Reading time 3 minutes

Eeuwenlang hebben vrouwen in China, Japan en Zuidoost-Azië rijstwater niet alleen gebruikt voor huidverzorging, maar ook om hun haar te wassen en te spoelen. Zelfs vandaag de dag in het Huangluo-dorp in China staan Yao-vrouwen bekend om hun uitzonderlijk lange donkere haren, waarvan wordt gezegd dat het zijn kleur behoudt, zelfs tot aan de leeftijd van 80 jaar.

Sinds kort ontstond een virale TikTok-trend, waar deze natuurlijke haarhack getest wordt door jonge schoonheidsliefhebbers op alle sociale media om het haargroeiproces te versnellen, waardoor het binnen een paar weken zijdezacht en glanzend wordt.

1610617055436224 rice water haircare tiktok trend
@ mistica.aa

Rijstwater dankt zijn bekendheid aan een rijke combinatie van antioxidanten, mineralen en voedingsstoffen zoals vitamine B en E, en sporen van pitera, een stof die wordt geproduceerd tijdens het fermentatieproces van rijst. Dit water is licht zurig en wordt door veel schoonheidsexperts beschouwd als een anti-verouderingselexir voor de bevordering van celregeneratie. De gunstige eigenschappen van rijstwater zorgen voor elasticiteit van het haar, gemakkelijk ontwarren en verminderde oppervlaktewrijving, evenals zachtheid dankzij een koolhydraat genaamd inositol, dat het haar beschermt tegen beschadiging en het ook herstelt.

Als je deze budgetproof en veilige, natuurlijke kuur thuis wilt proberen, heb je slechts twee simpele ingrediënten nodig: water en rijst. Giet in een kom twee kopjes water en een half kopje rijst en laat het 30 minuten weken. Roer het een beetje totdat het water troebel wordt. Dit helpt de vitamines en mineralen in het water te dringen, waardoor er een voedende spoeling voor het haar ontstaat. Giet vervolgens de rijst uit het water en laat het verkregen rijstwater tot 48 uur bij kamertemperatuur staan, bij voorkeur in een luchtdichte glazen kom. Na twee dagen bij kamertemperatuur zou de oplossing een ondoorzichtige witte kleur en een zure geur moeten ontwikkelen - wat symptomen zijn van zuurgraad en fermentatie - en is deze klaar voor gebruik. Als je wat rijstwater wilt bewaren voor later gebruik, kan je de vloeistof in de koelkast bewaren om het fermentatieproces te stoppen.

1610617055666763 rice water hair care treatment rinse

Je kan rijstwater gebruiken als shampoo of als een spoeling in plaats van conditioner. Breng voor het wassen met shampoo het rijstwater verdund met wat kraanwater aan op vochtig haar en masseer de hoofdhuid zachtjes met je vingertoppen gedurende vijf minuten. Zorg ervoor dat je je haar helemaal nat maakt met rijstwater. Spoel je haar daarna uit met koud water. Gebruik na het wassen van je haar de föhn niet en laat deze op natuurlijke wijze drogen.

Giet als laatste spoeling het rijstwater verdund met een beetje kraanwater op je haar. Masseer je hoofdhuid zachtjes met je vingers gedurende 5 minuten (of wikkel je haar in met huishoudfolie en laat het 10 minuten intrekken). Spoel je haar grondig uit met water en ga twee of drie keer per week door met deze behandeling.

En maak je geen zorgen over de geur van gefermenteerd rijstwater op je haar. De zure geur verdwijnt zodra het haar droog is, maar je kunt ook een paar druppels lavendelolie aan de oplossing toevoegen. Na de behandeling blijft je haar sterk, lang en glad.

Lees ook

Aanbevolen voor jou