Beauty

L'Officiel België interviewde Adut Akech, het gezicht van de nieuwe Valentino parfum

Het eerste parfum van Valentino is als een manifest van een inclusieve, solidaire generatie die voor diversiteit pleit. Een ode aan de zelfacceptatie, een parfum waarmee je je een beetje aristopunk waant, Born in Roma.
Reading time 6 minutes
© Valentino

“De regel is: er zijn geen regels”, “een ode aan de zelfacceptatie”, “maakt het gewone buitengewoon”: dat zijn de mantra’s die de lancering van het nieuwe parfum begeleiden. Born in Roma is de eerste creatie van het Italiaanse huis in het kader van het nieuwe licentie-partnerschap met L’Oréal, en het gaat daarbij evenzeer om de inhoud als om de vorm. Het parfum is gebaseerd op een trio van jasmijnbloemen en het is als het ware de geurige definitie van een nieuwe vrouwelijkheid. Deze haute couture floriental met Bourbon vanille krijgt een moderne impact met een verrassende overdosis houtgeur. Het rebelse, elegante parfum zit in een prachtige fles met de iconische studs, die de kostbare vloeistof beschermen als een wapenrusting. De stud is een symbool van Rome – je vindt ze op de muren en de poorten van de stad – en een sterk statement dat elke creatie tot een avant-garde object maakt. Dit is een parfum dat kracht uitstraalt, zoals de aristopunks van Pierpaolo Piccioli, de leden van de inclusieve gemeenschap die trots waren op hun wortels, hun cultuur en hun anders-zijn. Voor de campagne, werd een beroep gedaan op de muze van de ontwerpers die gewoonlijk de Valentino-defilés opent en afsluit. De Australisch-Soedanese Adut Akech speelt voor aristopunk in een haute couture japon van het huis, alsof ze op een soiree is in een schitterend Italiaans palazzo.

1570885046665931 9. valentino born in roma
© Valentino

Wat betekent het huis Valentino voor jou?

Adut Akech : “Valentino staat voor een merk dat zich engageert voor diversiteit en inclusiviteit. Het aanvaarden van schoonheid in alle vormen. En dat ligt me na aan het hart.”

Bij welke outfit draag je het nieuwe parfum Born in Roma?

“Bij allerlei outfits, zowel overdag als voor een feest. Ik denk dat het parfum bij alle stijlen past.”

Wat is je favoriete plek in Rome?

“Ik ben in totaal maar drie dagen in Rome geweest, ik heb dus niet echt de kans gehad om de toerist uit te hangen in de stad. Ik heb niet veel meer gezien dan wat ik vanuit mijn hotelkamer kon bekijken. Ik moet zeggen dat de stad er schitterend uitzag, en een van de plekken waar ik graag naartoe wil, is de Trevi-fontein.”

Heb je een bijzondere herinnering aan de opnames van de campagne?

“Ik herinner me vooral dat ik het heel koud had (lacht). Het was in december, een heel koude periode van het jaar om een campagne te shooten als je schaars gekleed bent. Mijn jurk was open op de rug, dus ik had het echt heel koud. Maar de campagne is erg belangrijk, en mijn favoriete deel is de scène op het feest; daarmee heb ik me echt geamuseerd. Dat is dus ook een bijzondere herinnering.”

1570885201479980 born in roma donna mood visual 3
© Valentino

Hoe ziet je dagelijkse beautyritueel eruit?

“Sorry, dat is heel basic! Als ik opsta, reinig ik mijn gezicht,en breng een hydraterende crème en een lippenbalsem aan. Ik gebruik overdag geen make-up, want mijn motto is ‘less is more’. Ik draag voor mijn werk al elke dag make-up, dus als het niet hoeft, doe ik het niet en laat ik mijn huid ademen.”

Wat doe je om in vorm te blijven tijdens Fashion Week?

“Ik train niet tijdens de Fashion Week. Ik probeer alleen veel water te drinken, en zoveel mogelijk te eten, en dat kan moeilijk zijn, want we rennen van de ene plek naar de andere. Maar ik probeer te eten en te slapen wanneer ik maar kan. Ik doe niet aan fitness om slank te blijven, maar ik ging vroeger veel hardlopen. Daar voelde ik me goed bij.”

Wat is je ideale ontbijt als je een zware dag voor de boeg hebt?

“Een flinke kom havermout, op mijn manier klaargemaakt! Gewoon havermout dus, met ahornsiroop, en ik laat dat heel lang koken, wat blijkbaar niet juist is. En dan een paar stukken fruit erbij. Dat is heerlijk. En daarbij een glas sinaasappel- of appelsap.”

Wat is jouw comfort food?

“Ik eet vis en geen vlees tegenwoordig. Maar toen ik vlees at, at ik ’s morgens, ’s middags en ’s avonds hamburgers. Dus dat is mijn comfort food geweest. Maar nu kan ik niet kiezen. Ik ben dol op eten, suiker, vet, ik heb trouwens net McDonalds gehaald, die eet ik straks verder op.” (lacht).”

1570885193706273 14. valentino born in roma
© Valentino

Heb je een truc om je op je gemak te voelen op de catwalk?

“Als ik aan de catwalk denk, denk ik teveel na en dat is niet goed. Ik denk dus aan eten en slapen, dat helpt me echt. Ik ben in mijn eigen wereldje en vraag me af: ‘wat ga ik eten na de show?’ Dat is mijn truc. Ik weet niet of ik het andere modellen zou aanraden, maar voor mij werkt het.”

Vertel eens een bijzondere anekdote uit je carrière?

“Toen ik jonger was, tekende ik mijn wenkbrauwen heel donker. Veel te donker. Ze waren te lang en heel dun en ik dacht dat dat mooi was. Maar als ik nu de foto’s van vroeger zie, vraag ik me af wat me bezielde en waarom niemand gezegd heeft dat het niet mooi was!”

Waar kom je helemaal tot rust?

“In mijn bed! Ik ga liggen en ik bel mijn moeder, want die is mijn persoonlijke psycholoog. En anders schrijf ik, over mijn emoties, of ik nu triest ben, gelukkig of boos, het doet er niet toe. Ik schrijf er liever over dan dat ik erover praat met anderen.”

Wil je dat ooit met anderen delen?

“Ik ben een boek over mijn leven aan het schrijven, dus ik weet het nog niet. We zullen wel zien, je weet nooit.”

1570885977362195 donna packshot
Born in Roma, Valentino, 100 ml, 123,50 € exclusief verkrijgbaar bij Ici Paris XL.

Welk schoonheidsicoon inspireert je?

“Mijn moeder. En alle moeders. Ik vind alle vrouwen prachtig, elk op hun manier. Volgens mij is iedereen een schoonheidsicoon.”

Welke beautyproducten heb je altijd bij je?

“Mijn wenkbrauwenpotlood, mijn fond de teint, mijn gloss en mijn mascara. En als ik een avondjapon draag, neem ik ook een felrode lipstick mee.”

Hoe is je interesse voor mode ontstaan?

“Als kind vond ik het heerlijk om me te verkleden en me op te maken, dus ik denk dat ik al een passie voor mode had, lang voordat ik wist dat ik model zou worden. En toen ik vrouwen als Naomi Campbell zag, en de modellen in de 90s, wilde ik ook mannequin worden.” Wat was je eerste grote aankoop? “Dat moet mijn eerste auto geweest zijn. Het was een Nissan Pulsar, die ik 15 of 16 jaar geleden gekocht hebt. Ik had er hard voor gespaard.”

Als je geen model was, wat zou je dan hebben gedaan?

“Misschien was ik in de verkoop gegaan, of had ik journalistiek gestudeerd, dat doe ik nu al min of meer.”

Lees ook

Aanbevolen voor jou