Beauty

Een nieuw Flowerbomb parfum van Viktor en Rolf: Flowerbomb Midnight

In Londen spreken we meesterparfumeur Dominique Ropion, de ontwerper van het 'Flowerbomb' parfum die de hulp van drie andere parfumeurs inriep om een nieuwe, jongere versie van het Viktor & Rolf parfum te maken.
Reading time 2 minutes

Dominique Ropion is een oude rot in zijn vak, hij maakte mischien wel honderd parfums waaronder Alien van Thierry Mugler, La Vie Est Belle van Lancôme, Aqua Di Gioia van Armani, de Givenchy parfums, en zo veel meer. Maar dus ook het originele Flowerbomb parfum van Viktor en Rolf. Samen met drie andere parfumeurs werden de verhoudingen van de formule herverdeeld en werden er nieuwe ingrediënten toegevoegd voor een nieuwe, originele interpretatie.

Hoe was het om een parfum te maken met vier parfumeurs? Is dat zonder kleerscheuren verlopen? Ik neem aan dat dat geen sinecure was?

Dominique Ropion: “Dat verliep heel makelijk. We vertrokken immers van een bestaand parfum: Flowerbomb, het moeilijkste werk was dus al gebeurd. De bestaande formule werd aangepast en kreeg een nieuwe oriëntatie, zodat de geur een andere richting wordt uitgestuurd. Elke parfumeur werkte aan een paar samples, die nadien werden voorgelegd en besproken, samen met de mensen van de marketing. Daar werdt beslist welke versie het meest overtuigend was, welke interessante aspecten we moesten behouden of aanpassen. En met die informatie gingen we elk weer aan de slag. Dan probeerden we uit of datgene wat we besproken hadden ook effectief werkte in de uitvoering. Parfumeurs werken vaak samen aan projecten. Alles gebeurt in overleg.”

Hoe werd het parfum aangepast?  

Dominique Ropion: “Het parfum moest een jongere en een meer hedendaagse versie zijn van Flowerbomb. Het moest fruitiger, en daarvoor kozen we voor rood fruit en bosbes die we combineerden met granaatappel. Dat voegde frissere, zoete noten toe zonder het parfum gesuikerd te maken. We zorgden voor contrast door aan de basis meer vanille en poederige aspecten van ‘casmiran’ en muskus toe te voegen. De meest ingrijpende verandering zit in de hartnoot waar we een nieuw ingrediënt toevoegden: ‘nacht jasmijn’. Jasmijn staat bekend om de zwoele geur die ze 's nachts afgeeft.  Om die specifieke geur te vatten gebruikten we een reconstructie van de moleculen via een headspace technologie. De geurmoleculen van de bloem die vrijkomen worden opgenomen en uit andere materialen gereconstrueerd, zodat het geurresultaat zo dicht mogelijk aansluit bij de oorspronkelijke geur van de bloem. Deze nieuwe versie ruikt lichter en frisser dan jasmijn absolu die we normaal gebruiken. Verder bleven de originele noten van het parfum aanwezig maar in andere verhoudingen en hoeveelheden."

 

 

"Veel parfumeurs zijn geboren in Grasse, en zijn opgegroeid op het platte land met de geur van de jasmijn- en de rozenvelden. Maar ik kom uit Parijs, de geur van de metro en de stad zijn me daarom lief."

Lees ook

Aanbevolen voor jou