Beauty

Ga je in de zon? Let hierop om pigmentmentvlekken te voorkomen

De belangrijkste tips om pigmentatie in de zomer te voorkomen.
Reading time 5 minutes

Waarom krijgen we pigmentatie op de huid?

Er zijn verschillende redenen voor het verschijnen van pigmentatie, maar vaak komt het door melanine. Melanocytencellen bevinden zich in onze huid. Bij agressieve blootstelling aan de zon scheiden melanocyten het donkere pigment melanine af - een sterke antioxidant en een neutralisator van zonnestraling. Melanine is ongelijkmatig verdeeld over de huid en vormt sproeten en vlekken.

Tot voor kort werd alleen zonlicht beschouwd als de oorzaak van melaninepigmenten. Nu identificeren wetenschappers echter ook andere katalysatoren voor het werk van melanocyten: schommelingen in hormoonspiegels, genetische aanleg, stress en ziekten van inwendige organen. In dergelijke gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Een andere oorzaak van pigmentvlekken zit in de bloedvaten. Als deze beschadigd zijn, kunnen ze zich ophopen in de diepere lagen van de huid en samen met de bloedcellen stollen en rode en blauwachtige vlekken vormen. Vaak gaat dergelijke schade gepaard met het verschijnen van melanine in de bovenste huidlagen in plaats van de wond - het beschermt de beschadigde plaats tegen blootstelling aan de zon.

Om pigmentvlekken te voorkomen, moeten de belangrijkste fouten in de zomerverzorging worden vermeden. We hebben de belangrijkste tips opgesteld die je heel wat ellende kunnen besparen.

1592818160629762 1

Gebruik producten met SPF

Het slechtste advies voor iedereen in de zomer, vooral bij een gevoelige huid, zou zijn: 'Ons lichaam beschermt ons en kan de effecten van UV-straling aan, er mogen geen SPF-producten worden gebruikt.' In feite heeft iedereen bescherming nodig, en vooral in de zomer. Als je huid normaal reageert op zonlicht, dan is een crème met SPF 15 in de stad geschikt voor jou, terwijl een gevoelige huid SPF 30 nodig heeft. Op een zomervakantie zou iedereen een crème moeten gebruiken met maximale bescherming van SPF 50 - elke bescherming van 50 of meer beschermt tegen direct zonlicht.

Als de huid onvoldoende bescherming tegen de zon krijgt, kan dit leiden tot de vernietiging van melanocyten. Het lijkt misschien dat dit tot minder pigmentatie zal leiden. Het lichaam reageert echter op dit effect met meer melanine. Zo worden door het hele lichaam grote pigmentvlekken en strepen gevormd. Met SPF bescherm je je huid tegen agressieve blootstelling aan de zon en hoeft je lichaam geen melaninepigmenten aan te maken.

1592818160829057

Kijk uit met het gebruik van cosmetica met retinol, vitamine C en zuren

Als de huid gevoelig is voor agressieve effecten of het ontstaan van nieuwe cellen, zoals het geval is bij retinol, dan moet je je in dit geval actief beschermen tegen blootstelling aan de zon. Anders zal de huid reageren met het vrijkomen van spaarpigment.

Wanneer je deze producten in de zomer gebruikt, raadpleeg dat je arts voor een compleet zorgplan. Breng bijvoorbeeld alleen 's nachts retinol aan. Stop twee weken voordat je op zonvakantie gaat, tijdens en binnen twee weken na de vakantie met het gebruik ervan. Doe je dit niet, dan loop je kans op ouderdomsvlekken.

1592818161035038

Laat acne behandelen door een specialist

Zoals hierboven vermeld, kan schade aan de huid extra pigmentatie en de ophoping van bloedcellen en bloedvaten veroorzaken. Als je acne uitknijpt, krijg je roodbruine vlekken, die erg moeilijk te verwijderen zijn. De schoonheidsspecialist zal de pigmentcellen en bloedvaten op deze plaatsen met een laser moeten verwijderen, zodat er nieuwe verschijnen, onbeschadigd door de zon en ook niet door mechanische actie.

1592818161281064

Doe geen cosmetische ingrepen vlak vóór de zonvakantie

Lasers is een voorbeeld van een ingereep die de huid kan beschadigen mits je erna gaat zonnebaden. Je zal een tijdje moeten wachten voor dit mag. Hoeveel dat is, zal de arts bepalen. Dezelfde regel is van toepassing op injecties met hyaluronzuur, vitamine C enzovoort. Op de plaats van beschadiging zullen melanocyten actief beschermende pigmenten afgeven en daardoor vlekken op je gezicht vormen. Je kunt ook een dieprode vlek op de injectieplaats krijgen.

Doe dus nooit cosmetische ingrepen vóór de vakantie. Mocht je dit om een reden wel hebben gedaan en je kunt de zon niet vermijden, gebruik dan de maximale SPF-bescherming.

1592818161513877 5

Zonnebaden na ontharing

Voer ontharingsprocedures alleen uit als je zeker weet dat je in de nabije toekomst niet onder de brandende zon gaat zitten. Mocht je toch in de zon gaan zitten na het ontharen, bescherm jezelf dan maximaal tegen de zon. Het is noodzakelijk om de sterkste filters te gebruiken tegen de schadelijke effecten van de zon en deze elke twee uur bij te werken.

1592818161732738

Lees ook

Aanbevolen voor jou