Beauty

Delbôve: 100% natuurlijke cosmetica made in Belgium

Geen toverformule maar een beproefd concept: Gina d’Asembourg vertelt over haar bijzonder cosmeticamerk.
Reading time 6 minutes
© Delbôve

Toen Gina d’Ansembourg het cosmeticamerk kocht dat in 1965 was opgezet door Roger Delbôve en zijn vrouw Marion wilde ze maar één ding: het concept voortzetten en het uitbreiden. Intussen heeft ze twee winkels, in Brussel en in Antwerpen, wordt het merk internationaal verdeeld en staat er een online shop op stapel. De mooie vrouw, die oorspronkelijk uit de Bahama’s afkomstig is, is duidelijk in haar opzet geslaagd.

1553512028147947 dansembourg 0032
© Delbôve

Hoe kwam je erbij dit merk te kopen?

Voor mij begon het Delbôve-avontuur toen ik 22 was. Ik ging voor een schoonheidsbehandeling naar mevrouw Delbôve, in haar instituut in deVanderkinderestraat. Ik had wel andere adressen geprobeerd, want als je jong bent, ben je niet zo trouw, maar ik kwam telkens weer terug bij haar producten. Toen mevrouw Delbôve besloot om te stoppen, dacht ik er vagelijk aan om het van haar over te nemen, maar mijn man overtuigde me ervan dat ik het ook echt moest doen. Hij heeft een heel gevoelige huid die op van alles en nog wat reageert, en hij was bang dat hij ‘zijn’ crème Sorcière niet langer zou kunnen krijgen. (Die crème kreeg haar naam toen een van de cliënten van mevrouw Delbôve het effect op haar huid zag en riep dat het wel tovenarij leek, ‘Sorcière!’ nvdr) want het was de enige crème die hem echt hielp. Dus kochten we zeven jaar geleden het merk en de formules en twee jaar later lanceerden we de producten opnieuw en openden we een winkel in Brussel. Maar voor mij is het nog altijd het merk van mevrouw Delbôve, ik voel me een beetje de schatbewaarster....

Het is wel een heel origineel concept...

Het begint allemaal met een crème en een lotion, die je vermengt zodat je een emulsie krijgt die je twee keer per dag, ’s morgens en ’s avonds in je huid masseert. Dat is het basisritueel. Mensen die het doen, zien al snel resultaat. Het is meer dan een reinigingsproduct, het is een echt verzorgingsproduct dat voor iedereen geschikt is: het herstelt de hydrolipidelaag en de zuurmantel van de huid, het reguleert een vette of een droge huid, het geeft glans en het hydrateert de huid perfect. De formules bevatten moedertincturen en dat komt niet veel voor in cosmetica, het zijn oude formules.

Neemt die verzorging veel tijd in beslag?

Nee, het gaat heel snel, maar als je bijvoorbeeld al een hele tijd alleen maar micellar water gebruikt, kan het een beetje omslachtig lijken. Ik raad nieuwe cliënten altijd aan om het minstens vijf dagen vol te houden, en dan wordt het gewoon een dagelijkse routine en een prettig moment voor jezelf, want de producten voelen heel fijn aan. 

Heb je de formules aangepast?

Nee, de formules zijn niet gewijzigd, ik heb alleen de moedertincturen en olies aangepast om ze biologisch te maken. Ze worden al 30 of 35 jaar gebruikt en ze zijn heel natuurlijk. Het verbaast me dat andere merken voortdurend van formule veranderen: wil dat zeggen dat de vorige niet werkte?

1553512090932222 delbove 36 copie
© Delbôve

Waaruit bestaat het gamma?

We hebben 24 producten, maar je kunt het beste eerst de basisbehandeling ontdekken, de crème Sorcière en de lotion. Die is voor iedereen geschikt, voor elke leeftijd en elk huidtype. Daarna kun je kijken na de specifieke gamma’s die allemaal actieve stoffen bevatten met een duidelijk doel: Éphémérides voor een stralende huid, Rosacelia tegen puistjes, Sorciérissime voor de heel moeilijke huid...

Wat is schoonheid voor jou?

In de eerste plaats jezelf regelmatig verzorgen. Dat moet gewoon als je resultaat wilt zien. En verder alles zo natuurlijk mogelijk houden: biologische formules, veganistische producten (de onze zijn veganistisch), massages om de huid te stimuleren... Je moet ook aan jezelf werken: schoonheid komt van binnenuit. Een glimlach, blijheid, vrede met jezelf. En natuurlijk, dat zou ik bijna nog vergeten omdat ik het zo vanzelfsprekend vind: evenwichtige voeding, zonder jezelf iets te ontzeggen, met biologische, seizoensgebonden en plaatselijke producten. 

Je woont in Brussel, heb je favoriete adressen?

Ik ben dol op het Brugmannplein en het Vossenplein omdat ik in het weekend graag naar de vlooienmarkt ga. En ik houd van het Flageyplein, omdat de winkels er op zondag open zijn. Mijn favoriete restaurant is Samouraï aan de Wolvengracht; als je mij een plezier wilt doen, moet je me daar mee naartoe nemen. En om iets te drinken houd ik van de Wine Bar op het Brugmannplein, al drink ik al een jaar geen alcohol meer... Ik zit er graag op het terras, ik kom er altijd vrienden tegen. Ik heb niet veel tijd om te gaan shoppen, dus houd ik het bij twee adressen waar ik altijd vind wat ik zoek: Coton Cachemire Soie (Franz Merjaystraat) en Maison Margiela (Vlaamsesteenweg). Ik ga vooral shoppen als ik in Londen ben, want daar heb ik meer tijd. 

Wat is je nieuwste ontdekking op het gebied van wellness?

Sinds september mediteer ik elke morgen. Ik ben 50 geworden en ik moet mezelf psychisch verzorgen. Ik wil elegant oud worden, dus om een evenwicht te vinden mediteer ik, en hoe meer ik mediteer, hoe meer ik gezond wil leven. 

Ben je aanwezig op de sociale netwerken?

Ja, want dat is belangrijk voor het merk, maar op het ogenblik zit ik met een dilemma: ik zou er meer tijd voor mezelf aan willen besteden, en mijn instagram en dat van Delbôve samenbrengen… Dat gezegd zijnde: ik communiceer graag met mijn cliënten via de sociale netwerken. En ik ben dol op Instagram. Zo blijf ik op de hoogte van wat mijn vrienden en mijn familieleden in het buitenland aan het doen zijn. 

 

Delbove Botanicals, Abdijstraat, 67, 1050 Brussel en Korte Gasthuisstraat, 41, 2000 Antwerpen. Instagram: delbove.botanicals, delbove.com

Tags

bruxelles
maquillage
soins beauté

Lees ook

Aanbevolen voor jou