Beauty

De Sisley-saga: interview over family business en het succesingrediënt

Ze is de jongste van vijf, heeft zelf drie dochters en staat samen met haar broer en moeder aan het roer van cosmeticamerk Sisley. Een gesprek met Christine d’Ornano (47) over family business en de geheimen achter het succes van het merk.
Reading time 8 minutes

Sisley is in enkele decennia van een eenvoudig familiebedrijf tot een wereldwijde referentie uitgegroeid. Hoe zijn jullie daarin geslaagd? 
Sisley was een van de eerste bedrijven die zich specialiseerde in fyto-cosmetologie, waarbij plantenextracten op een wetenschappelijke manier worden toegepast. Een aanpak die een revolutie teweegbracht in de wereld van de cosmetica. Het vernieuwende aan onze methode is dat we de natuurlijke werkzame stoffen van planten van topkwaliteit integreren in complexe en effectieve formules die inwerken op het hele oppervlak van de huid. Wat wij doen, is het natuurlijke vermogen van de huid versterken om zich te beschermen, te herstellen en te regenereren. Dat vermogen vertraagt of verzwakt na verloop van jaren meestal. Vandaar dat vrouwen die Sisley gebruiken een volle, goed gehydrateerde huid hebben die er helder en stralend uitziet. En vandaar ook dat vrouwen heel loyaal zijn aan het merk. We stoppen veel tijd in het ontwikkelen van onze producten – soms duurt het meer dan 10 jaar voor een crème op de markt komt – en daar zijn we best trots op. Al onze producten, en vooral dan de parfums, zijn trouwens ontwikkeld door onszelf, in samenwerking met onze wetenschappelijke teams. We baseren ons daarvoor op onze eigen smaak en onze geschiedenis, waardoor de geuren iets heel persoonlijks krijgen. Intussen zijn er drie generaties aan de slag bij Sisley. We hebben een aantal uitmuntende wetenschappers bijeengebracht en we hebben veel kennis verzameld. Sommige van onze medewerkers werken al meer dan drie decennia bij ons. Mijn moeder heeft het merk zien ontstaan. Ze ademt Sisley en het is geweldig om haar als adviseur te hebben. Ze heeft ongelooflijke ideeën en een heel jonge geest: ze is heel nieuwsgierig en is in alles geïnteresseerd. Onze smaken verschillen, maar als we die samenbrengen en combineren, behalen we fantastische resultaten.
 

In de jaren 70 was fyto-cosmetica nog helemaal niet zo gangbaar, vandaag is het ongelooflijk actueel. Is dat de reden waarom het merk zo lang meegaat: omdat het visionair is?
Toen mijn vader Sisley oprichtte, had hij al veel ervaring in de wereld van de cosmetica. Hij zag dat planten de toekomst van de cosmetica waren. Maar in de eerste plaats wou hij producten maken met de beste kwaliteit van planten, en dat is nog altijd zo. Want hoe krachtig een werkzame stof blijft, is afhankelijk van hun kwaliteit, van de manier waarop je ze oogst, opslaat en extraheert. We kunnen dus producten maken die een echte impact hebben op de huid. ‘Sisley werkt écht’, hoor ik vaak.  

1611267947661359 041 sisley portrait olegcovian copy
Christine d’Ornano (midden)

In de ‘Sisley-familie’, die beautygeheimen van generatie op generatie doorgeeft, nemen vrouwen een cruciale plaats in. Hoop je dat je dochters de fakkel overnemen van jou en je moeder? Welke waarden geef je aan hen door?
Mijn dochters hebben veel belangstelling voor beauty. Leuk om te zien hoe geïnteresseerd de jongere generatie is in huidverzorging. Op de sociale media zien ze zoveel content over cosmetica (visagisten, tutorials...). Mijn dochter van 13 kan met haar oogschaduw een regenbooglook maken! Mijn tweelingdochters, die 16 jaar oud zijn, gebruiken de Tropical Resins-lijn en maken graag gezichtsmaskers. Dat doen ze het liefst samen met hun vriendinnen, als ze een dipje hebben ... Het maakt echt deel uit van hun dagelijkse leven. Maar of ze ooit in het bedrijf zullen werken? Geen idee, het is nog wat vroeg om dat te zeggen. En we hebben een grote familie. Mijn nichtje, Daria, stelt in samenwerking met ons de creatieve inhoud samen. Ik stimuleer ze niet specifiek om in het bedrijf te komen werken. Ze moeten hun eigen weg zoeken en zelf ontdekken wat ze echt leuk vinden. Maar natuurlijk zijn ze geïnteresseerd in het merk. Ze sturen me een heleboel dingen over Sisley die ze op de sociale media zien passeren bijvoorbeeld.
 

Wat is jouw visie op beauty, samengevat in een paar zinnen?
De vrouwen in mijn familie zijn niet geobsedeerd door hun uiterlijk, maar we proberen onze natuurlijke schoonheid te behouden. Een mooie huid geeft veel zelfvertrouwen. Ik raad mijn dochters al vanaf hun 10de aan om goed voor hun huid te zorgen. Niet obsessief, maar via een goede hygiëne en een eenvoudig beautyritueel. Naarmate je ouder wordt, moet je je huid meer voeden. Er bestaan veel ingrediënten om je huid meer te laten stralen en steviger te maken. Ik geloof veel meer in een mooie huid dan in dikke lagen make-up. Make-up moet je huid perfectioneren. Maar af en toe is wel eens leuk om je wat opvallender te schminken of een dramatischer look te creëren.


Kunnen beauty en make-up vrouwen ook empoweren?
Mijn vader was een heel sterke man. Hij heeft ons altijd geleerd om hard te werken. Hij drukte ons ook op het hart om de dingen goed te doen, of het nu gaat om sport, school, werk ... Sterke vrouwen waardeerde hij. Ik heb drie dochters en ik probeer zijn waarden aan hen door te geven. Vandaag doet de cosmetica-industrie zijn best om vrouwen te empoweren. Vroeger was mooi zijn een bepalende factor voor een vrouw: je moest er goed uit zien. Tegenwoordig is schoonheid niet langer een doel op zich, maar een manier om je zelfvertrouwen te boosten. En dat is net waar het bij Sisley om gaat. Met onze make-up kun je het beste van jezelf laten zien, creatief en gedurfd zijn, zonder alles onder een dikke laag te verstoppen.
 

Wat is jouw dagelijkse schoonheidsritueel?
Ik heb drie kinderen, dus ik ben altijd gehaast. 's Morgens heb ik niet veel tijd nodig om me klaar te maken. Van mijn moeder heb ik geleerd om verschillende lagen bovenop elkaar aan te brengen. Zodra ik wakker word, spray ik wat Floral Spray Mist– de verfrissende nevel, die altijd naast mijn bed staat, helpt me goed wakker te worden. Daarna sta ik op en reinig ik mijn huid met onze Cleansing Milk en onze Botanical Floral Toning Lotion. Ik gebruik ook altijd Sisleÿa L’ Intégral. Na het ontbijt breng ik All Day All Year aan. Het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen uv A- en uv B-stralen. Voor mijn make-up heb ik maar weinig producten nodig: Sisleÿa Le Teint, onze heel lichte anti-aging foundation, een concealer en Blur Expert om de teint af te werken. Daarna breng ik nog wat mascara aan en een beetje Phyto-Eye Twist op mijn oogleden. Ik stift mijn lippen tot slot met lipstick Le Phyto Rouge, in lichtroze. Als ik 's avonds nog weg ga, breng ik het Black Rose Cream Mask aan, dat voor een mooie glow zorgt. 's Avonds vind ik het leuk om me wat meer te schminken. Ik ben gek op ons oogpotlood Phyto-Khol Star en ik draag graag een gedurfdere lippenstift. ’s Nachts gebruik ik ons gamma Supremÿa.

1611267867874949 img 5246

Heb je een herinnering aan je jeugd die heel bepalend was voor jou?
Ik ben opgegroeid met Sisley: het merk is ontstaan toen ik geboren werd. Ik heb dus veel herinneringen die met beauty en producten te maken hebben. Er ging veel aandacht naartoe en er werd vaak over gepraat aan tafel. Zo herinner ik me nog heel goed de periode waarin Sisleÿa ontwikkeld werd. Dat was dan ook een heel lang proces. Ik herinner me ook nog dat ik met de Sisley-staaltjes van mijn moeder speelde in haar badkamer. Ik probeerde er crèmes uit en snoof de geuren op. Ook aan Eau du Soir heb ik veel herinneringen. Ik weet nog goed dat mijn moeder me als kind een nachtzoen kwam geven voor ze uit eten ging. Ze had dan Eau du Soir op. Tien jaar lang was dat haar persoonlijke parfum, tot mijn vader besloot het op de markt te brengen. Vandaag draag ik de geur ook.
 

Als er maar één Sisley-product zou bestaan, welk zou dat dan zijn?
Moeilijk te zeggen. Ik denk dat All Day All Year het nuttigste product is. Je moet je huid absoluut beschermen tegen de veroudering die eraan komt. Zo’n 70% van de veroudering wordt veroorzaakt door externe factoren. Qua gebruiksplezier zou ik kiezen voor de nieuwe Sisleÿa La Cure. Die is heel aangenaam om aan te brengen, en na vier weken al zie je een echte verbetering. 
 

En als je maar één geur mocht kiezen?
Eau du Soir van Sisley. Ik draag het al sinds mijn 15de. Alleen in de zomer kies ik voor Eau de Campagne.
 

Je woont in Parijs. Waarom? Wat vind je leuk aan die stad?
Ik ben vorig jaar naar Parijs verhuisd. Het was hoog tijd dat ik er permanent verbleef om nauwer betrokken te zijn bij de ontwikkeling van nieuwe projecten. Er zijn zoveel dingen die we willen doen, en het is veel makkelijker voor mij om dat vanuit Parijs te doen. Ik ben de stad ook aan het herontdekken, heel spannend. Mijn twee oudste dochters zitten op internaat in Groot-Brittannië. In het weekend ga ik dus vaak naar daar om ze te zien. 

Lees ook

Aanbevolen voor jou