Art & Culture

Zo wandel je binnen in een schilderij van Monet

Ooit al eens willen weten hoe het voelt om in een schilderij van Monet vereeuwigd te zijn? Vanaf 28 november 2019 kan dat in de Hortagalerij in Brussel.
Reading time 3 minutes
Monet - The Immersive Experience

Als je binnenkort in Brussel het gevoel hebt dat je binnenwandelt in een levensecht schilderij, dan ben je niet aan het dromen. Want vanaf volgende week (28 november 2019) kan je het œuvre van ‘s werelds bekendste impressionist Claude Monet letterlijk tot leven zien komen. In de Hortagalerij in Brussel (vlak bij de Grote Markt) opent de tentoonstelling 'Claude Monet, The Immersive Experience' zijn deuren om je onder te dompelen in een unieke, artistieke trip. Je wandelt letterljk door meer dan 300 meesterwerken van Monet dankzij een innovatieve toepassing van mapping en virtual reality (VR). 'Claude Monet, The Immersive Experience' is het perfecte huwelijk tussen kunst en technologie. Een (letterlijk dan) mooi project dat de verschillende generaties overbrugt en ons uitnodigt om op een andere manier naar kunst te kijken. En om eindelijk die selfie te nemen in dat wereldberoemde veld van klaprozen. Het is het Brusselse bedrijf, Exhibition Hub, dat het brein is achter de creatie en productie van deze immersieve tentoonstellingen.

Bovendien steek je veel meer op van deze tentoonstelling dan een egostrelende eer om - zoals in een flashback - eindelijk vereeuwigd te zijn in één van Monet's meesterwerken. Je ontdekt de werken en het leven van de meester die slechts oog had voor één ding: het licht. De ervaring is helemaal compleet dankzij de muziek van Belgisch componist Michelino Bisceglia, speciaal voor de gelegenheid geschreven. 

1574100985033401 dsc 4898
Monet - The Immersive Experience
1574100999320626 dsc 4937
Monet - The Immersive Experience

Een kleine tip van de sluier van wat je van Monet zal ontdekken:

De tentoonstelling neemt je mee naar de plaatsen die Claude Monet tijdens zijn leven bezocht. Hij ging onder andere schilderen in Rouen, Antibes, Belle-Île-en-Mer, Bordighera in Italië, Oslo en ook Venetië... Al deze omzwervingen en zijn unieke fascinatie voor licht vormen de rode draad van de expo. Het licht dat dankzij hem zoveel gedaanten aanneemt, waarvoor de ''Vrouw met parasol'' zich afschermt of waarin we de ''Klaprozen'' in hun mooiste kleurenpracht ontdekken.
 
Een ding is duidelijk: Monet is geobsedeerd door licht. In die mate dat hij de kathedraal van Rouen wel veertig keer gaat schilderen, vanuit verschillende perspectieven maar vooral op verschillende momenten van de dag. Hij maakt ook reeksen van schilderijen waarin het Parlement van Londen en het station Saint-Lazare worden weergegeven. Al deze werken worden tijdens de tentoonstelling driedimensionaal voorgesteld zodat de bezoekers kunnen genieten van elk detail.
 
In mei 1883 koopt Monet het domein Clos Normand de Giverny waarin hij een prachtige en weelderige tuin aanlegt. Hierin vindt de schilder een vernieuwde bron van inspiratie en wordt zijn fascinatie voor het daglicht alleen maar uitbundiger. De weerslag hiervan vinden we terug in zijn verschillende schilderijen van bruggen, waaronder zijn bekende werk ''Bassin aux nymphéas, harmonie verte'' met de zogenaamde Japanse brug. Zijn prachtige landgoed wordt ter gelegenheid van de tentoonstelling digitaal gereconstrueerd en voor uw ogen tot leven gebracht. We zien de wind die de bladeren doet opwaaien, de trillende vleugels van de sierlijke libellen tot en met de karpers die rustig rondzwemmen in vijver… met als eindpunt de bekende brug in al haar glorie, waar de bezoekers tijdens de tentoonstelling een selfie kunnen nemen. 

Monet Bruxelles

''Claude Monet, The Immersive Experience'' is vanaf 28 november te bewonderen in Brussel, in de Hortagalerij.
Rue du Marché Aux Herbes 116, 1000 Bruxelles

Geopend op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00. Op donderdag geopend van 10.00 tot 23.00 uur. Gesloten op dinsdag.

Lees ook

Aanbevolen voor jou