Travel

Le Clair de la Plume, een hotel met smaken uit de èchte Provence

In het hart van het historische dorpje Grignan, schuilt Le Clair de la Plume in een 18de-eeuws gebouw. Een charmant hotel, lid van de Collectors, dat trots is op zijn sterrenrestaurant en vele andere troeven...
Reading time 4 minutes

Twintig jaar geleden, tijdens zijn werk bij Château d'Etoges in Champagne, miste Jean-Luc Valadeau de zon en wilde hij naar het zuiden trekken! De Côte d'Azur is al goed verzadigd, dus trok hij op onderzoek richting de Drôme Provençale. Hij richtte zijn pijlen op een gebouw uit de 17de-18de eeuw, in het dorpje Grignan, op een paar minuten lopen van het kasteel en pal tegenover een mooi washuis. "Hier is de authentieke Provence, met dorpjes op een heuvel en een ongelooflijke verscheidenheid aan landschappen", benadrukt de bruisende eigenaar van Clair de la Plume. Tussen de Gorges de l'Ardèche, de Mont Ventoux en de Rhône-vallei lijkt deze hoek op een mini-Toscane. Op het domein ligt een echte tuin die gewijd is aan de lokale gastronomie met olijven, wijngaarden en truffels: "We bevinden ons in het toonaangevende gebied van culinaire productie in Frankrijk... ". Hij onderstreept:" Ik wilde een gezinswoning ontwerpen met een hotelservice waar min of meer niets nodig is."

Geen tijdloos design hier, maar inderdaad mooie meubels uit afgelopen eeuwen, gevonden op familiezolders, gevonden in de regio of zelfs geschonken door klanten en vrienden!

Oorspronkelijk ontworpen als een klein hotel met 10 kamers, dat alleen ontbijt biedt, breidde Le Clair de la Plume, vanwege succes, in 2007 uit met de opening van La Maison Privée met 4 suites en 2 kamers ernaast! Twee jaar later, de inhuldiging van een mediterrane tuin, op 200 meter van het hoofdgebouw. Hier geniet je van een adembenemend zicht over het dorp Grignan, temidden van 1500 m² aan bloeiende lavendel, steenroos, rozemarijn. De belangrijkste troef van dit pareltje: het natuurlijke zwembad, een zwembad zonder chemische behandeling. Ook raden we ten zeerste het restaurant in open lucht aan, dat met zijn ruime tafelopstelling privacy en ademruimte biedt, ideaal in deze tijden. In The Mediterranean Garden schuilt ook de 'Lovers Pavilion', met een extra grote slaapkamer en een terras met zicht op het kasteel: zo romantisch!

In 2012 begon Jean-Luc Valadeau grote werken door te voeren in het hoofdgebouw en is hij van plan het culinaire aanbod te verbeteren. Zo vroeg hij Julien Allano, voormalig chef van "La Mirande" in Avignon en van Palm Beach in Ajaccio (beide hebben een Michelinster), om zich te ontfermen over zijn keuken. Een fantastische zet waar hij drie jaar later de vruchten van plukt: een Michelin ster op naam van het restaurant. 

Jean-Luc Valadeau blijft niet bij de pakken zitten en nam La Ferme Chapouton over, aan de ingang van Grignan. Een huis met 9 kamers met een moderne inrichting en een bistro waar Julien Allano ook werkzaam is. Ten slotte is een blik in het gastenboek op zijn minst indrukwekkend: van Simone Veil tot John Malkovich, de familie Chirac, Arielle Dombasle en BHL, Philippe Labro, Renaud Capuçon, Charles Berling.. 

Na al deze culinaire verwennerijen, gaat er niets boven een wandeling naar het kasteel van Grignan. Achter de gevel  in Renaissance-stijl ontdekken we de geschiedenis van deze familie, en zelfs de kamer waar Madame de Sévigné verbleef en schreef tijdens haar bezoeken aan haar dochter Madame de Grignan….

 

De Clair de la Plume.
2, place du mail, Grignan, Provence.
Telefoon. : +33 (0) 4 75 91 81 30
www.clairdelaplume.com

/

Lees ook

Aanbevolen voor jou