Mode

Hoe de straten van Londen het mode-epicentrum van de Swinging 60's zijn geworden

Van Twiggy tot Mick Jagger, Londen was de bakermat van de Swinging Sixties dankzij zijn onvergetelijke stijliconen.
Reading time 3 minutes

De Swinging '60s was een tijd van jeugdige energie, hedonisme, eclectische kleding en een nieuw begrip van Londen als het nieuwe cultureel epicentrum. Bij deze revolutie werden kunst, muziek en mode de pijlers van de bruisende samenleving. Figuren als Mick Jagger , Twiggy en Jane Birkin zijn slechts een paar Britse beroemdheden die hun baanbrekende ideeën en stijl in het memorabele decennium injecteerden. Naast de beweging naar een moderne en optimistische samenleving, zorgden de jaren zestig voor een groeiende drang naar seksuele vrijheid. Vrouwelijke sekssymbolen zoals Catherine Deneuve en Brigitte Bardot omhelsden een streepje bloot en bevrijdende looks en mode. Bovendien belichaamden grote bands als The Beatles en The Rolling Stones "the London sound", dat symbool stond voor de affiniteit van die periode met experimenteren en grenzeloze expressie.

1614594331170895 1920x4000
The Beatles in Londen, 1964.

Geografisch gezien was Londen de perfecte setting voor deze sociale revolutie. Wat ooit als somber en donker werd beschouwd, werd ineens geassocieerd met kleur en opwinding. Populaire plaatsen zoals King's Road, Kensington en Carnaby Street werden de favoriete bestemming voor beroemdheden en gelijkgestemde locals. Londen onderging tijdens de sixties een complete identiteitsverandering. De gevierde metamorfose heeft op dezelfde manier plaats gemaakt voor het ontstaan van de geboorte van de Mod- subcultuur. De Londense mods hebben populaire modetrends, een nieuwe lifestyle en liberaal sociaal leven in de hand gewerkt. Nachtclubs werden het epicentrum van het sociale leven naarmate drugs toegankelijker werden en mensen steeds meer nood hadden aan samenkomen.

 

1614594331452073 60s hatchetts night club 704x4321614594331696632 hatchetts nightclub
De beruchte nachtclub Swinging Hatchetts.

Bovendien waren de modieuze kledingkeuzes van het decennium absoluut in lijn met de vrolijke energie van die tijd. De crowd genoot van het dragen van levendige kleuren, funky patronen en gewaagde accessoires. Mod make-up werd echt een trend dankzij Twiggy terwijl Mary Quant minirokjes in het straatbeeld verwelkomde. Mode werd een fenomeen die volledig brak met de regels, en werd een manier om zich te identificeren als onderdeel van de aanstekelijke Swinging '60s-beweging. L'OFFICIEL' blikt terug met een overzicht van de meest opvallende looks uit de jaren 60.

/

Lees ook

Aanbevolen voor jou