Beauty

Bestseller zelfbruiners: de 10 beste + tips om aan de slag te gaan

Melkflessen getint maken, een olijf- of donkere huid warmer maken of een in de zon opgebouwd kleurtje rekken? Enter selftanner of zelfbruiner!
Reading time 6 minutes
Foto Eres

Omdat het Belgische zomerweer niet altijd meezit en een tripje naar Ibiza momenteel niet op de planning staat, kun je zelfbruiner gebruiken voor een goed gebronzeerde teint. Want nee: zelfbruiners geven allang geen oranje kleur, vlekken of strepen meer. De laatste jaren zijn vele geavanceerde tanning serums, mousses, doekjes, zelfbruinende crèmes en tanning drops op de markt verschenen die zeker het proberen waard zijn en je gemakkelijk zelf aanbrengt. Om je op weg te helpen tippen we de fijnste zelfbruiners. Maar voor je aan de slag gaat: een aantal lessen om je tan ready te maken.

Exfoliëren of scrubben
Self-tan ongelukjes zijn ons nu wel bekend. We weten: niet vlak voor het slapengaan aanbrengen om ons laken van tie-dye vlekken te besparen (idem ons lichaam), goed onze handen wassen om donkerbruine handpalmen te voorkomen (been there, done that) en voeten moeten dan juist weer niet vergeten worden. Goed scrubben is minstens zo belangrijk maar wordt nog te vaak vergeten. Een zelfbruiner reageert namelijk op de bovenste laag huidcellen. Door vooraf te scrubben haal je dode huidcellen weg en creëer je een gladde ondergrond voor het product. Doe je dit niet, dan zijn vlekken en oranje zebrastrepen het resultaat. Kies daarbij voor een scrub zonder olie, want olie op je huid geeft een ongelijkmatige bruining.

Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster for Body
Het geheim voor een prachtig gebruinde en stralende huid: voeg aan je lichaamsverzorging een zelfbruiner toe. Deze zelfbruiner past zich al na een paar uur aan alle huidtinten aan. Dubbel plezier: dit flesje bevat aloë vera en beschermt en verzacht de huid.
40,75€

Lancaster Instant Self Tanning Jelly
Deze verfrissende gel geeft je huid een instant glow, zonder plakkerig te zijn. Na enkele uren bekom je al een gebronzeerde teint die gradueel opbouwt na een aantal gebruiken, dankzij een subtiele dosis zelfbruiner. Amateur-proof dus!
Prijs op aanvraag.

M·A·C Strobe Body Lotion in Bronzelite 
Ok, er zit een addertje onder het gras. Dit is geen zelfbruiner maar creëert wel exact hetzelfde effect na één keer smeren. Achteraf was je je 'golden godess'-kleurtje gewoon weer weg.
33€

Sisley Super Soin Autobronzant Hydratant Corps
Deze zelfbruiner is pure verwennerij voor de huid. In eerste instantie zorgt deze lotion voor een intensief gehydrateerde huid, bovenop een gebronzeerde huid. Alsof je net terugkomt van een weekje Ibiza.
95€

Collistar 360° Self-Tanning Spray
Ultra lichte textuur en sprayvorm! Say no more! Dit is dé ideale zelfbruiner voor wie haast heeft en geen geduld heeft voor precisiewerk. Dankzij de spray bedek je moeilijk te bereiken huidzones (zoals de rug en achterzijde van de benen), dus minder kans op een genant vlekkenpatroon. Pluspunt: deze ecologische spuitbus bevat geen vervuilende gassen.
33,49€

Verdeel gelijkmatig en was je handen
Snelcursus zelfbruiner aanbrengen: maak cirkelvormige bewegingen, smeer in alle richtingen en zet niet te veel druk op je huid bij het wrijven, anders veeg je het product weer weg. En om nog even terug te komen op die donkerbruine handpalmen: was je handen na het gebruik of draag handschoentjes. Toch geknoeid op je vingers? Een mengsel van water en baking soda biedt soelaas.

Gebruik nog SPF
Staat er hardcore zonnebaden (in volle witheid) op het programma? Dan zou je nooit een zonnecrème met een SPF-waarde lager dan 30 moeten gebruiken. Dat kan nog weleens vergeten worden, omdat je door zelfbruiner plots een (schijn)kleurtje hebt gekregen. Immers: hoe lichter de huid, hoe minder risico’s je moet nemen met de zon, hoe donkerder de huid, hoe langer het duurt voordat de schadelijke hoeveelheid uv-straling is bereikt. Gebruik daarom aanvullend een zonbeschermer met een hoge SPF-waarde - ook als de zelfbruiner beweert deze te bevatten. De waarde hiervan is namelijk vaak maar minimaal.

Dior Bronze Self-Tanning Jelly
We zijn fan van een geltextuur! Deze fijne gel-zelfbruiner smeert vlot uit, trekt snel in zonder een plakkerig laagje achter te laten en geeft je huid een fris gevoel. Je hoeft geen uur te wachten vooraleer je die zijden blouse erover gooit en de deur uitkan!
Prijs op aanvraag.

Chanel Soleil Identité Sublieme Zelfrbruinende Gezichtsverzorging SPF 8 Deze gezichtsverzorging met beschermingsfactor SPF8 geeft een geleidelijke, en egale bruining in het gelaat. Deze frisse, romige en smeltende textuur biedt niet alleen een dagelijkse verzorging, een mooi kleurtje krijg je er bovenop. Inclusief  heerlijk geurtje.
41€

Nu Skin Sunright® Insta glow Getinte Zelfbruiner
Deze zelfbruiner is geschikt voor zowel het gelaat als het lichaam en bouwt geleidelijk op tot een natuurlijk, bruin kleurtje. Al 15 minuten na het aanbrengen zie je het eerste resultaat. Perfect voor een noodoplossing bij blote (witte) benen!
€ 36.91

Shiseido Brillant Bronze Quick Self Tanning Gel
Deze transparante, zelfbruinende gel trekt snel in en zorgt voor een diepe, egale, bruine kleur. Dankzij de geltextuur brengt hij zelfs verkoeling tijdens het aanbrengen. Geschikt voor zowel het gelaat als het lichaam. Twee vliegen in één klap.
25,29€

Esthederm Reflets De Soleilauto-Bronzant Lait Corps
Een zelfbruinende melk met vederlichte textuur voor een lichtbruin kleurtje dat heel natuurlijk oogt. Perfect voor bleke huidskleuren. 
Prijs op aanvraag

Toch mislukt?
Hoe fijn het kan zijn dat een zelfbruiner goed blijft zitten, zo lastig kan het zijn dat-ie moeilijk te verwijderen is wanneer het nodig is. Als je er nog op tijd bij bent, kun je hydraterende crème op de plek aanbrengen om het te vervagen. Is het daar te laat voor, dan kies je voor een warm bad of een hete douche met een scrub op oliebasis. Nu werkt naar verluidt een bad met citroensap ook. Maar read it again: in een bad met citroensap zitten lijkt ons nu ook niet bepaald fijn. Toch nog maar een keer een scrubsessie onder de warme douche?

Enfin, nu kan er niks meer misgaan!

Lees ook

Aanbevolen voor jou