Art & Culture

Solotentoonstelling Daan Gielis: You Won't Get What You Want.

Nooit eerder waren emoties zo bespreekbaar als anno 2019. Ze krijgen steeds vaker een gezicht door middel van muziek, televisie en kunst. Dat wil ook de jonge kunstenaar Daan Gielis aantonen met zijn expo You Won't Get What You Want.
Reading time 2 minutes

In zijn solotentoonsteling voor De Garage in Mechelen, baant Gielis zich een weg door de skatecultuur waarmee hij is opgegroeid en door het systeem van emoji’s dat we allemaal gebruiken. Zijn werken verkennen de emotionele, communicatieve en sociale systemen die samen de wereld vormen waarin wij leven. Elk van deze systemen is volgens Gielis doordrenkt van tegenstrijdigheden. En toch: juist dankzij hun interne tegenstellingen gedijen deze systemen. Geen wonder dus dat zovelen vandaag een emotionele tweestrijd ervaren en worstelen om consistentie te vinden in hun leven. Die worsteling tackled Gielis, vertrekkend vanuit zijn eigen ervaringen. Zoekend naar consistentie en misschien wel een uitweg uit de tegenstrijdige wereld waarin we leven.

In één van de centrale werken in deze tentoonstelling, eveneens getiteld You Won't Get What You Want (2019), druppelt water aanhoudend via zware terracotta tranen (opgehangen aan het plafond) in bakstenen vergeetputten op de vloer van de expositieruimte - om vervolgens via een geïmproviseerd afvoersysteem weer naar boven getransporteerd te worden. Gielis brengt hiermee de continuïteit tussen verlangen en teleurstelling in kaart: elk verlangen leidt onvermijdelijk tot teleurstelling en het ervaren van een niet ingelost verlangen is tegelijk het beginpunt van een nieuw verlangen - dat is de menselijke psyche met zijn complexe economie van gevoelens, lusten en frustraties. You Won't Get What You Want is een gesloten en circulair systeem dat zichzelf continu opnieuw voedt, dat zichzelf vernieuwt en herhaalt.

Happy Sad (2019) is dan weer een drie meter breed neonwerk waarin de traditionele smiley wordt gecombineerd met een omgekeerde smiley (ook bekend als een ‘frowny’). Het is geen toeval dat Gielis zich het lege tekensysteem van emoji toe-eigent, een terugkerend thema in zijn werk. Emoji zijn een gemakkelijk en toegankelijk tekensysteem, dat juist daarom een alomtegenwoordig en onlosmakelijk onderdeel van onze online gesprekken is geworden. Vanwege hun vluchtige aard kunnen emoji een gesprek omdraaien of de oorspronkelijke betekenis van een zin ondermijnen. Happy Sad symboliseert het tegelijk bestaan van de leegheid én explosieve verschuivingen in betekenis, maar het documenteert daarmee ook het intieme verband tussen gevoelens van geluk en van moedeloosheid.

Ontdek de expositie van Daan Gielis van 22 september tot 17 november in De Garage, Onder-den-Toren 12, Mechelen.
Openingsuren : Donderdag tot zondag, 13u-18u.

 

Lees ook

Aanbevolen voor jou