Art & Culture

MoNu: een ééndaagse expo die inzoomt op inclusie en gender

Voor en door de nieuwe generatie. Hou je agenda alvast vrij op 5 oktober want het belooft een interessante dag te worden in Antwerpen.
Reading time 5 minutes
© Laura Helmer

Het ModeMuseum van Antwerpen stelt MoMu Young Voices voor. Een groep van 11 jongeren tussen 18 en 29 jaar met een passie voor mode en kunst die elkaar gevonden hebben na een oproep van MoMu. Op zaterdag 5 oktober 2019 nemen ze Bar Chapel te Antwerpen over voor MoNu, een multidisciplinaire tentoonstelling die topics covert zoals gender en seksualiteit, racisme en ‘appropriation’, zelfexpressie en interculturele dialoog. ‘MoNu’ loopt maar één dag van 12 uur 's middags tot middernacht. Dus noteer het alvast met stip in je agenda. 

Late tieners en twintigers die andere jonge creators van kunst en mode een platform willen geven, dat is ‘MoNu’. De eendaagse expo focust op een open-minded selectie van opkomende designers, fotografen, kunstenaars en illustratoren van diverse achtergronden, maar allemaal gevestigd in België. Stuk voor stuk tackelen ze onderwerpen die vandaag voluit besproken worden - en over social media razen. Zoals de designs van Linus Leonardsson (@linusleonardsson), die met zijn Mastercollectie aan de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen genderstereotiepen en huiselijkheid versus rave-cultuur onderzoekt.

Illustrator Paulien Verheyen (@paulienverheyen) pakt het fel besproken fenomeen van ‘cultural appropriation’ aan en triggert met haar tekeningen soms confronterende gesprekken. Fotograaf Mous Lamrabat (@mouslamrabat) plaatst met zijn internationaal gevierde werk de bruggen en breuklijnen van zijn Belgisch-Marokkaanse identiteit tegenover wereldwijd herkenbare brands en iconen. Antwerpse artiest Stef Van Looveren (@stefvanlooveren), opgeleid aan het Londense Central Saint Martins College of Art and Design en Sint Lucas Antwerpen, ontmantelt dan weer aan de hand van installatiekunst codes van menselijk gedrag, vooral rond gender, op een speelse manier. Daartegenover creëert Lars Mathijsen (@larsmathijs) foto’s en juwelen die de macho vormtaal van de leather & fetish scene op een genderfluïde manier interpreteren voor een queer publiek.

Taboob (@taboob_official), het Instagramproject van Jasper Declercq en fotograaf Noortje Palmers, wil op Instagram de censuur van borsten aan de kaak stellen. Het duo zoekt de grenzen op van wanneer een borst – volgens Instagram dan – niet langer een borst is en dus niet offline gehaald zal worden. Schilder Art by Cash (@artbycash), signeert zijn werk met “CASH”, een acroniem van zijn volledige naam: Carl Anders Sven Hultin. Hij laat zich beïnvloeden door verschillende culturen en interpreteert ze op papier, karton, muren, textiel etc. Antwerpse grafische ontwerper Laura Helmer (@ultradelight) gebruikt haar illustraties als therapie om sociale druk en vooroordelen te verwerken. Haar designs zijn geworteld in het dagelijkse leven van jongeren en de dingen die zij persoonlijk eruit pikt als het om mode, cultuur en muziek gaat. Via een documentaire-achtige stijl maakt fotografe Natalia Majchrzak (@nataliamajchrz) foto’s rond seksualiteit en identiteit die tot uiting komen in rauwe, analoge beelden.

Volgens freelance stylist Farah El Bastani en student cultuurmanagement Pieter Bosmans, beiden MoMu Young Voices, kunnen bezoekers aan de tentoonstelling zich vooral verwachten aan ‘beautiful drama’: “Inclusie is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt. MoMu staat volgens veel jongeren voor een blank en oud(er) publiek, daar wil ik samen met ons team verandering in brengen”, deelt Farah. Pieter kijkt ook vooruit: “Wij kunnen als jongeren musea een platform bieden om meer na te denken over hun toekomstige bezoekers. Want die bezoekers, dat zijn wij, after all. MoNu zal een nieuwe vorm van expo zijn waar we normen uitdagen en een gesprek willen aangaan.” Napraten kan in de bar en aparte relaxruimte. Na 20 uur vloeit ‘MoNu’ over in een party met dj’s en live performances.

“Als museum willen we toegankelijk en relevant zijn voor iedereen. Dat is ook de reden waarom we een jongerenwerking hebben opgestart. In het museumlandschap is er nu eenmaal minder aanbod voor jongeren en wij willen hierin verandering brengen. De MoMu Young Voices kunnen perfect inschatten wat er leeft onder de jeugd en bereiken makkelijker leeftijdsgenoten. Dat het gebouw momenteel gesloten is en de collectie niet te bezichtigen valt, is geen struikelblok maar een opportuniteit: de jongeren denken vanuit zichzelf en hun doelgroep en niet in functie van een tentoonstelling of collectiestuk.” Kaat Debo - Directeur MoMu.

MONU, NOW, AHORA, , الآن vindt plaats op zaterdag 5 oktober 2019 van 12.00 uur tot 00.00 uur te Bar Chapel, Kerkstraat 150, Antwerpen. Gratis toegang.

Lees ook

Aanbevolen voor jou