Art & Culture

Cultuurtip: kunst kijken bij Fondation d'entreprise Hermès in Brussel

Van 29 november tot en met 15 februari 2020 loopt de tentoonstelling Soul Mobilisation van kunstenaar Babi Badalov.
Reading time 3 minutes
Babi Badalov

Vanaf 29 november kan je in La Verrière, de Brusselse ruimte voor hedendaagse kunst van de Fondation d'entreprise Hermès de tentoonstelling Soul Mobilisation bezoeken. De tentoonstelling presenteert het persoonlijke werk van de Azerische artiest Babi Badalov en werd gerealiseerd door curator Guillaume Désanges. Soul Mobilisation is het derde luik van de cyclus “Matters of Concern | Matières à panser” die in april 2019 van start ging in de Brusselse tentoonstellingsruimte van Hermès.

1573235198776347 00 autoportrait babi badalov

Curator Guillaume Désanges legt uit:

"De genereuze en rijkelijke stijl van Babi Badalov ontdekt op een concrete manier — via tekeningen, collages, uitgaves, muurschilderingen, canvassen en voorwerpen — de banden tussen beelden en woorden en de manier waarop het niet beheersen van een taal onze relatie ten opzichte van onze kennis maar ook ten opzichte van anderen en de wereld opnieuw definieert. Het bevreemdende, het anders zijn en de poëzie illustreren Badalovs werk. Het zweeft tussen rauwe kunst, classicisme, barok en punk. Zijn werken spelen op een virtuoze manier met vormen en kleuren. Ze maken overvloedig gebruik van de arabesk bij het schrijven van woorden en slogans op allerlei onder- gronden.

Die obsessieve kaligrafie, het handelsmerk van zijn kunst, komt tot uiting in een plastisch taalgebruik met woordspellen, herhalingen en homofonen die met beelden en materialen in verband worden gebracht. Badalovs kunst is haast graffiti en kenmerkt zich door het decoratieve aspect en versieringen. De kunstenaar onthult banden tussen de tekening en het schrift die het Westen uitgewist heeft maar die nog steeds bestaan in de moslimtraditie waaruit de artiest deels afkomstig is. Badalov maakt gebruik van armoedige en gerecyclede materialen, in een esthetiek van hoogdringendheid en noodzakelijkheid. Zijn werk vloeit voort uit een uniek vakmanschap dat blijk geeft van een enorme waardigheid en zelfs een onmiskenbare fascinatie, ondanks de gebrekkige materialen.

Via dit rechtstreekse communicatiemiddel verwijst de kunstenaar naar sociale en geopolitieke vraagstukken die ook in zijn eigen leven aan bod komen. Culturele integratie, mondi- alisering, migratie, geslacht, activisme, postkolonialisme zijn de thema’s waar zijn grafische poëzie rond draait. Hij gaat in tegen de dominante opvattingen van de wereld. De kunstenaar doet dat via zijn eigen interpretatie van agitatie en propaganda (agitprop).”

/

Over Babi Badalov

Badalov wordt op die manier vaak een intiem dagboek waar hij dagelijks in schrijft en waarin zijn taalkundige zoektocht en een verdraaide picturale weergave gecombineerd worden met een politieke inhoud. Het zwervende leven van een artiest (van een reiziger, van een migrant of van een vluchteling) zorgt niet alleen voor een moeilijke culturele aanpassingsperiode maar kan de artiest ook opsluiten in zijn eigen taal. De projecten van Babi Badalov spelen met die taalkundige fenomenen om de nadruk te leggen op meer belangrijke geopolitieke kwesties.

Babi Badalov is lid van het Atelier des artistes en exil (Het atelier van verbannen artiesten). Hij wordt vertegenwoordigd door de galerij Jérôme Poggi uit Parijs.

Lees ook

Aanbevolen voor jou