Art & Culture

Art-agenda: Balenciaga-kunsten & Las Rozas Village

Als je bij de naam ‘Balenciaga’ slechts de ‘Triple S’ Sneaker voor je ziet, wordt het toch echt hoog tijd om deze zomer af te reizen naar Madrid.
Reading time 2 minutes

Het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza presenteert daar namelijk van 18 juni tot 22 september 2019 een tentoonstelling waar het werk van één van de meest bewonderde en invloedrijke mode-ontwerpers aller tijden, Cristóbal Balenciaga, centraal staat. Koppel diens creaties aan iconische Spaanse schilderkunst uit de 16e tot 20ste eeuw, en je krijgt een tentoonstelling die met recht het label ‘historisch’ mag dragen. 
 

Het is onmogelijk om deze expositie ergens anders te zien dan op deze plek. Curator Eloy Martinez de la Pera legt uit: “Er zijn 13 kunstwerken geleend van het Prado Museum en de werken van schilder El Greco kunnen Spanje niet uit. Sterker nog, de schilderijen van de Hertogin van Alba kunnen zelfs dit paleis niet verlaten, dus nee, dit is geen 'reizende' expositie. De verzekering is onbetaalbaar!".

Een bezoek aan deze bijzondere expo is een indrukwekkende ervaring; de creaties van Balenciaga lijken nog beter tot hun recht te komen naast de echte meesterwerken - adembenemend. Balenciaga’s tijdgenoot Christian Dior omschreef zijn couture-collega bewonderend als “The Master of us all” en dat is niet voor niets. De tentoongestelde creaties zijn onder andere geleend van privécollecties en een groot aantal daarvan is nooit eerder vertoond aan publiek. Zo komt een aantal stukken uit de verzameling van ‘fashion collector extarordinaire’ Hamish Bowles.

Lukt het je niet om deze zomer naar Madrid te gaan dan is er gelukkig ook nog een prachtige catalogus verkrijgbaar.
 

Balenciaga and Spanish Art‘ wordt ondersteund door Las Rozas Village in Madrid, een onderdeel van de luxe outletketen Bicester Village Shopping Collection dat o.a. bekend is van Maasmechelen Village. Overigens wordt Maasmechelen Village deze zomer omgetoverd door de Belgische surrealistische kunstenaar Charles Kaisin. De combinatie Fine Fashion en Great Art staat deze zomer  immers centraal in alle Villages!  
 

/

Lees ook

Aanbevolen voor jou