Art & Culture

Fondation Louis Vuitton toont de kunstcollectie van Samuel Courtauld

Hij leidde een textielbedrijf dat viscose maakte, maar zijn liefde lag niet bij synthetische vezels. Wel bij de kunst. Samuel Courtauld was een fervent verzamelaar. De topstukken uit zijn collectie zijn nu te zien in Parijs, bij Fondation Louis Vuitton.
Reading time 2 minutes

Van Manet en Cézanne tot Gauguin en Van Gogh: Samuel Courtauld (1876-1947) had een neus – en bak met geld – voor bijzondere talenten. De Engelse industrieel was francofiel. Niet zo gek, gezien zijn voorvaderen vanaf het Franse eiland Île d’Oléron naar Londen verkasten. Courtauld verbleef daarom regelmatig in Parijs, waar hij van lokale handelaars kunstwerken kocht. In een aantal jaar bouwde hij een duizelingwekkende verzameling op, waarvoor hij begin jaren dertig het Courtauld Institute of Art in Londen in het leven riep. Het instituut kent filantropische grondbeginselen: de Courtaulds wilden hun collectie zo breed mogelijk delen. Zoals nu, bijna negentig jaar later, in Parijs.

Rechts: Paul Cézanne, Les joueurs de cartes, (1893-1896). © The Courtauld Gallery (The Samuel Courtauld Trust), Londen.

Paul Gauguin, Nevermore, 1897. © The Courtauld Gallery (The Samuel Courtauld Trust), Londen.

In de overzichtstentoonstelling The Courtauld Collection: A vision for impressionism zijn ruim honderd werken afkomstig uit de Courtauld Gallery en verschillende internationale openbare en privécollecties te bewonderen. Zo is een aantal belangrijke Franse schilderijen uit de periode eind negentiende eeuw en vanaf het begin van de twintigste eeuw te zien. Zoals het laatste grote werk van Édouard Manet (Un bar aux Folies Bergère (1882)) en Zelfportret met verbonden oor en pijp (1889), een wereldberoemd, in Arles geschilderd doek van Van Gogh. We mogen ’m dankbaar zijn, die Samuel.

Links: Henri de Toulouse-Lautrec, Jane Avril à l’entrée du Moulin Rouge, mettant ses gants, circa 1892. © The Courtauld Gallery (The Samuel Courtauld Trust), Londen.

T/m 17 juni: ‘The Courtauld Collection: A vision for impressionism’, Fondation Louis Vuitton, Parijs, Frankrijk.

www.fondationlouisvuitton.fr

Lees ook

Aanbevolen voor jou