Travel

Mike Horn vertelt over de gevaarlijkste reis van zijn carrière als ontdekkingsreiziger

Mike Horn, ‘s werelds beroemdste ontdekkingsreiziger, vertelt ons ter gelegenheid van de release van zijn horloge in samenwerking met Panerai over de gevaarlijkste reizen die hij heeft meegemaakt. Ook vertelt hij in het interview zijn visie op een groenere toekomst.
Reading time 8 minutes

Horn is een ontembare geest. Een van de grootste ontdekkingsreizigers die je zult kennen. Én hij bracht samen met Panerai een milieuvriendelijk horloge uit: de Submersible EcoPangaea™ Tourbillon GMT - 50mm Edition Mike Horn (PAM01108). Het horloge is verfijnd en in 5 exemplaren uitgebracht. Hij praat er graag over met ons, net als over zijn gevaarlijke reizen, de vijandige natuur en adviezen voor een toekomst met meer respect voor onze planeet. We stellen hem graag aan je voor.

Vertel ons eens over je partnerschap met Panerai.
Ik ben 20 jaar geleden bij de Panerai-familie gekomen toen ik als professioneel ontdekkingsreiziger begon. Panerai gaf me de kans om geschiedenis te schrijven in de wereld van de exploratie. Ik deed dat niet vanwege het marketingaspect die uit deze samenwerking zou voortkomen, maar om het ondersteunen van echte, bijzondere reizen. Daarmee zouden mogelijkheden ontstaan om nieuwe producten te creëren die bestand zouden zijn tegen de extreme omstandigheden waarin ik ze zou dragen. Elk product is het begin van een nieuw hoofdstuk in de samenwerking tussen mij en Panerai. 

Wat zijn de gemeenschappelijke waarden die je met Panerai deelt?
Panerai en ik delen dezelfde filosofie, dezelfde kijk op het leven. Wij geloven dat het leven ten volle moet worden geleefd en daarom zien ze ook iets in mij. Het horloge dient niet alleen als navigatie tijdens mijn reizen, maar is er ook om het verschil tussen leven en dood te maken op bepaalde momenten. Als het min 40 is en je 20 uur loopt, dan is zo’n horloge behoorlijk belangrijk. Het vertelt me wanneer ik moet stoppen met lopen en moet rusten zodat ik de volgende dag weer met energie kan beginnen. 

Wat vind je het leukste aan de nieuwe Panerai Submersible Edition Mike Horn horloge?
Het nieuwe horloge is gemaakt van een deel van mijn Pangaea zeilboot waarmee ik bijna 15 keer de wereld heb rondgereisd. Dit horloge maakt deel uit van mijn DNA, het was de laatste 10 jaar bij me tijdens mijn avontuurlijke carrière. Daarom is dit horloge zo belangrijk voor mij. Het is een droom die ik altijd al heb willen realiseren en die nu eindelijk uitkomt.

Vertel ons eens over je laatste expeditie met Panerai.
De laatste expeditie die ik maakte was de oversteek van de Noordelijke IJszee via de Noordpool in 87 dagen met mijn teamgenoot Borge Ousland. Hij is een Noorse ontdekkingsreiziger in het poolgebied waarmee ik in de winter van 2006 de eerste expeditie naar de Noordpool voltooide. Ik vertrok met mijn boot en bemanning uit Nome, Alaska en we zeilden zo ver mogelijk naar het noorden tot het pakijs ons tegenhield. Van daaruit namen Borge en ik afscheid van ons team en begonnen we aan onze skireis. In de tussentijd draaide de boot zich om en zeilde rond om ons aan de Noorse kant op te pikken zodra we de noordpool op ongeveer 82 graden noordelijkerbreedte waren overgestoken. 

Door de kritieke ijscondities gingen we niet zo snel vooruit als we hadden verwacht. We kwamen veel open water tegen, heel dun ijs en enorme ijsverschuivingen. Al deze factoren werkten ons tegen, maar het lukte ons om de boot te vinden die ons kwam ophalen met ons laatste beetje eten. Onze expeditie had verkeerd kunnen aflopen, maar we zijn erin geslaagd om het zonder hulp en voorraden te kunnen doen.

1588941756984144 pam01108 front 581588941756959786 pam01108 back 5

Welke menselijke capaciteiten waren nodig om vol te blijven houden?
Ik denk dat mentale kracht het allerbelangrijkste is voor de mens. Als we mentaal zwak zijn kunnen we onszelf maar één keer overtreffen, maar als we mentaal sterk zijn kunnen we onszelf vele malen overtreffen. En dit is hoe we onze grootste doelen en dromen kunnen bereiken. Als ik op expeditie ben en geen kracht meer heb, vertelt m’n hoofd me dat ik vooruit moet blijven gaan en de ander een stap voor moet blijven. Dat kan niet zomaar van de een op de andere dag. Ik moet het zelfs elke dag doen tot ik thuiskom. 

Je zei ooit: Motivatie doet er niet toe, het is de discipline die telt. Kun je dat uitleggen?
Iedereen kan gemotiveerd zijn. Je kunt gemotiveerd zijn om gewicht te verliezen, om een taal te leren, om een carrièreswitch te maken, maar als je niet gedisciplineerd bent in je aanpak om je doelen in het leven te bereiken, zal je er nooit komen. Ik ben bijvoorbeeld ook niet bepaald gemotiveerd om elke dag op de Noordelijke IJszee uit mijn tent te stappen en 20 uur lang bij -40 graden te stappen. Maar ik ben gedisciplineerd en doe het toch iedere dag. Met zulke discipline kunnen we alles bereiken. 

Wat is de mooiste plek die je in je leven hebt kunnen ontdekken?
Ik heb geen voorkeur omdat ik vind dat elke plek zijn eigen charme heeft. Ik hou van Groenland, Namibië, de oceanen... Voor mij is de natuur de mooiste plek! En wat is de meest vijandige plek die je hebt verkend? De poolcirkel in de winter is de plek die ik het laatst heb verkend en die ik het meest vijandige in mijn carrière als ontdekkingsreiziger heb gevonden. Met de extreme temperaturen, de sneeuw, de duisternis, het terrein, de wind... al deze elementen maken het
geen plaats waar je op dat moment zou moeten zijn. Het is geen plek die gemaakt is voor een mens om te overleven.

1588941765543624 mikehorn 05a

Wat zou je graag willen ontdekken op het ijs van de Noordelijke IJszee tijdens je volgende expeditie met Panerai?
Ik zou graag teruggaan naar de Noordelijke IJszee om de terugkeer van het leven in deze regio te ontdekken die tijdens onze expeditie nog niet bestond. We vertrokken aan het eind van de zomer om mijn zeilboot die ons afzette zo ver mogelijk naar het noorden te laten varen. Dat betekent dat we tijdens de extreme omstandigheden van de winter zijn overgestoken; 24-uurs duisternis, temperaturen van -60 graden, dat soort taferelen. Ik heb zelfs geen ijsberen gezien toen ik daarheen ging! Om de poolgebieden te behouden zal ik de mensen moeten laten zien dat er juist andere mensen zijn die terugkeren naar het noordpoolgebied.

Je bent toegewijd aan het redden van de planeet. Wat doe je er zelf dagelijks aan om milieubewuster te zijn?
Voor mij is het belangrijk om seizoensgebonden fruit en groenten te eten die lokaal worden geproduceerd. Toen ik jonger was en in Zuid-Afrika was, werkte ik bij mijn oom in de import/export van groenten en fruit. Ik verdiende toen goed mijn brood, maar ik realiseerde me al snel hoeveel van onze producten over de hele wereld werden verzonden en hoe we ze
opsloegen om ze buiten het seizoen beschikbaar te stellen. Ik kon dat niet verdragen en besloot daarom de wereld te gaan ontdekken. 

Wat kunnen we doen voor een groenere toekomst?
We moeten ons richten op het opleiden van jonge mensen, de nieuwe generatie. Jongeren zijn de oplossing voor een groenere toekomst. Ik zeg dat we altijd naar de bron van het probleem moeten gaan en dat zijn zij. Zij zijn immers de leiders van morgen. Als we hen bewust kunnen maken van het belang van de bescherming van het milieu, is er nog hoop voor de toekomst.

Welke plek droom je nog om ooit te zien?
Ik zou graag de zeebodem willen verkennen. De oceanen bedekken het grootste deel van onze planeet en ik denk dat ik bijna alles heb gezien wat er op het land te zien is. 

En wat is je volgende uitdaging?
Ik moet nog zo'n 8.000 meter klimmen en er zijn nog een aantal dingen die ik graag wil doen. Zoals teruggaan naar de Noordelijke IJszee in de zomer. Er zijn veel nieuwe ideeën voor avonturen in me opgekomen tijdens de zelfisolatie door de coronacrisis. En ook heb ik veel tijd gehad om fysiek te trainen op wat er komen gaat als dit alles straks voorbij is.

Lees ook

Aanbevolen voor jou